Breddad väg och sträckor med gång- och cykelvägar pekas ut som möjliga lösningar för den hårt belastade väg 225 i en ny studie som har gjorts om vägen.
Problemen med väg 225 är flera. Nu har Nynäshamns kommun, Botkyrka kommun, Trafikverket och Trafikledningen enats om vilka de är och vad som behöver göras. Trots det återstår det en del arbete innan det första spadtaget sitter i marken.
– Det viktiga är att vi nu har fått fram en gemensam problembild kring vad som behöver göras, säger Christer Strömberg, utredare på Trafikverket.
Länsväg 225 är den kortaste vägen mellan Nynäshamn, Botkyrka och Södertälje. En tungt trafikerad väg som i flera år har brottats med stora problem. 2013 satte sig Nynäshamns kommun, Botkyrka kommun, Trafikverket och Trafikledningen ner för att genomföra en åtgärdsvalsstudie. Nu står den klar och tillsammans har man identifierat en hel del problem med vägen. Bland annat handlar det om bristen på utrymme för gång- och cykeltrafikanter, bristfällig sikt på vissa sträckor, den tunga trafikeringen, svårigheter för bussar att ta sig fram samt olycksrisken för oskyddade trafikanter.
– Nu har de inblandade aktörerna enats om en problembild och vi har en lista med potentiella åtgärder, säger Christer Strömberg.
Att bredda vägen för bussarna, rusta upp busshållplatser samt utöka både gång- och cykelvägar är några av de lösningar som utredningen pekat på som möjliga. Andra tilltänkta lösningar är mindre fysiska. Som till exempel att ge mer information om kollektivtrafiken, att dirigera om viss trafik och att ändra hastighetsgränserna på vissa sträckor.
Utgångspunkten för åtgärdsvalsstudien har varit att se över möjligheterna att på ett mer effektivt sätt utnyttja de vägnät som redan finns, istället för att riva upp och bygga nytt.
– En åtgärdsvalsstudie innebär att man först ska hitta lösningar som innebär att man först och främst inte ska behöva göra nyinvesteringar utan lösa det på andra sätt, det kan handla om informationskampanjer eller liknande, säger Christer Strömberg.
Den här studien är ett första steg i arbetet mot en bättre länsväg. Nu återstår det för parterna att tillsammans skriva på en avsiktsförklaring, i vilken de kommer överens om vilka åtgärder man ska gå vidare med och förverkliga, innan det faktiska arbetet kan fortsätta. Först när de enats om detta kan diskussionen om vilka som har ansvar för vad och hur det ska finansieras ta fart.
– Vi kommer att arbeta vidare med åtgärderna efter sommaren och göra en ansvarsfördelning. Vissa åtgärder kommer att kunna genomföras på kort sikt och med andra kan det dröja flera år innan de ens är aktuella, vilket har att göra med finansiering och prioritering.
Syftet med studien är alltså att den ska fungera som ett underlag inför det fortsatta arbetet med väg 225 under 2015. Det återstår alltså fortfarande en del jobb innan vi vet vad som kommer att göras och inom vilken tidsram. Det första spadtaget låter vänta på sig, om det ens handlar om ett spadtag.