Quantcast
Channel: MK-RSS
Viewing all 7453 articles
Browse latest View live

”Kullsta station” inte värt en miljon kronor

$
0
0
Nynäs gårds station kommer inte att byta namn till "Kullsta". Det blir för dyrt.

Kommunfullmäktige röstade som väntat för att inte byta namn på Nynäs gårds station till Kullsta station på sammanträdet den 10 juni. Detta eftersom namnbytet skulle bli dyrt, runt en miljon kronor, och dessa medel fanns inte med i budgeten.

Förslaget var ursprungligen ett medborgarförslag som inlämnades i september 2011 och vann gehör i kommunfullmäktige. Förslagsställaren tyckte bland annat att ett en återgång till det gamla namnet skulle hjälpa turister som blandade ihop Nynäs gård med det snarlika Nynäshamns station.

Stationen har hetat Nynäs gård sedan 1916, men det första namnet var just Kullsta station. När Nynäshamns kommun beslutade att undersöka förutsättningarna för namnbytet visste man inte att kostnaderna för byte av skyltar och trycksaker skulle vara så pass omfattande. Kommunstyrelseförvaltningen slår fast att ”kostnaden för ett namnbyte inte står i proportion till nyttan”.


Ingen höjning av pris på SL-kort

$
0
0
I går kväll blev det klart - det blir ingen höjning av priset på SL-kortet.

Den borgerliga alliansen i landstinget föreslog i sin budget för 2016 att priset på ett 30-dagarskort hos SL skulle höjas med 100 kronor, från 790 till 890 kronor (helt pris). Men under gårdagens landstingsfullmäktige röstades förslaget ner, eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans hade fler röster än de borgerliga partierna, som styr i Stockholms läns landsting i minoritet.

Allianspartierna lade därför under gårdagen fram ett reviderat förslag till budget. Syftet med det reviderade förslaget är att uppnå budget i balans, vilket är ett lagkrav. Budgetsammanträdet fortsätter under onsdagen och behandlar då även bland annat  hälso- och sjukvårdens budget för 2016.

Ingen höjning av pris på SL-kort

$
0
0
Under tisdagskvällen stod det klart – det inte blir någon höjning av priset på SL:s 30-dagarskort.

Landstingsfullmäktige beslutade under tisdagskvällen att SL-kortet även under år 2016 ska kosta 790 kronor. De borgerliga partiernas förslag om att höja priset med en hundralapp, till 890 kronor, röstades ner eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans har fler röster än de borgerliga, som styr landstinget i minoritet.

Allianspartierna lade med anledning av detta i går fram ett reviderat förslag till budget. Syftet med det nya förslaget är att uppnå budget i balans, vilket är ett lagkrav. Utan intäkterna från de höjda avgifterna från SL-korten saknas det nämligen 700 miljoner kronor i budgeten.

Budgetsammanträdet fortsätter under onsdagen, och då tas frågan om det reviderade förslaget från allianspartierna upp igen.

Landstingsfullmäktige behandlar då också budgeten för hälso- och sjukvården 2016 och landstingets kommande investeringar.

Ett år efter larmet: Knappt något är fixat på Rumba

$
0
0
Småbarnsföräldern Klas Löfvenius tipsade NP för ett år sedan om den nedgångna fotbollsplanen och lekplatserna på Backlura. Han har fortfarande inte sett någon förbättring, bortsett från en lagad planka.

Det växer en rejäl buske en bit in på grusplanen på Backlura. Och grästuvorna vittnar om att planen inte används allt för flitigt. Är man rädd om knäna gör man nog rätt i att inte spela på planen, eftersom stora stenar ligger ytligt på det hårt packade gruset.

”Sadde” och hans kompisar, som NP stöter på, tycker att det behövs nytt grus. Om de fick bestämma skulle det bli konstgräs och högre stängsel också. Som det är nu spelar grabbarna inte så mycket fotboll på någon av planerna i närheten.

– Alla miljonprogram har egna konstgräsplaner, varför har man glömt Backlura? säger ”Sadde”.

Trots påminnelser har Klas Löfvenius inte fått gehör från vare sig kommunen eller ägaren IHF bostad.

– Man fixade en bänk och satte dit en vit planka på ett trasigt grönt leksakshus. I sandlådan försökte man riva bort lite rötter men det blev bara värre. Det är skämmigt, vi lever ju inte i ett u-land.

I en sandlåda växer högt gräs. Om man rustade upp skulle fler barnfamiljer vistas i lekplatserna i stället för att de förfaller, menar Klas Löfvenius.

Fängelse för stryptag på tågvärd

$
0
0
En 50-årig man bosatt i Nynäshamns kommun har dömts till två månaders fängelse efter att ha attackerat en tågvärd på pendeltåget vid Tumba station.

Händelsen utspelade sig i december 2014. Mannen var passagerare på tåget, och när det hade kommit fram till Tumba station trängde han sig in i tågvärdens hytt, eftersom han hade synpunkter på hur tåget kördes. Där utbröt tumult när tågvärden försökte mota ut mannen, som bland annat tog stryptag på honom.
Efter överfallet hade tågvärden blåmärken och skador både på halsen och ryggen, men även på andra ställen på kroppen.

50-åringen hävdade att han bara försvarade sig när tågvärden försökte putta ut honom ur hytten. Men tingsrätten menade att tågvärdens åtgärder inte gav mannen rätt till nödvärn, eftersom han inte ens hade rätt att vara i tåghytten.

50-åringen dömdes till två månaders fängelse, men ska också betala totalt 13 763 kr i skadestånd till tågvärden, som var sjukskriven i en vecka efter överfallet.

Man försökte lura Försäkringskassan

$
0
0
En man bosatt i Nynäshamns kommun fick drygt 92 000 kronor från Försäkringskassan för att vara hemma med sjukt barn. I själva verket jobbade han.

Mannen har vid 36 tillfällen mellan 2011 och 2013 vid ansökan om föräldrapenning lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan. Han uppgav till exempel att han hade varit hemma från arbetet för vård av barn, trots att han i själva verket hade arbetat, varit sjuk själv eller haft semester.

Sammanlagt har 92 370 kronor betalats ut felaktigt till mannen från Försäkringskassan. Han dömdes nyligen i Södertörns tingsrätt till villkorlig dom och ska även betala 9 000 kronor i dagsböter. Han kommer också att få betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan.

Morfinplåster tog fyra ungdomars liv

$
0
0
På kort tid har fyra unga personer i Nynäshamn och Ösmo dött efter att ha brukat Fentanylplåster. Dödsfallen oroar Polisen som nu varnar för det starka preparatet.

På två veckor har fyra personer mellan 22 och 28 år hittats döda i Nynäshamn och Ösmo. Gemensamt för alla tillfällen är att man har hittat Fentanylplåster på plats.

Fentanyl är ett mycket starkt smärtstillande medel som är receptbelagt, säger Mikael Törnblom, förundersökningsledare Polisen Haninge.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död och man söker nu information om var medicinen kommer ifrån. Polisen vill även varna för hur stark och farlig preparatet är utan läkares ordination.

Vet du något kontakta Polisen på telefon 114 14.

Redo för skulpturutställningen

$
0
0
Nu är det dags! Skulpturutställningen på Öja öppnar igen. Lena Lervik och Thomas Qvarsebo är några av de skulpturkändisar som i år visar sina fina verk på ön.

I slutet av maj kom Lena Lervik och Thomas Qvarsebo till den idylliska lilla skärgårdsön Öja med sin konst. Och om en dryg vecka – den 26 juni – är det dags för årets skulpturutställning att öppna.

Ända fram till den 30 augusti kan man sedan njuta av skulpturer på klippor, i naturen och vid den stolta gamla fyren. Vackert så att man tappar andan emellanåt.

I år hittar besökarna också till exempel en helt nygjord Madonnaskulptur i kapellet av Lena Lervik, och parets lite mer väderkänsliga verk i Arthur Hultlings lilla bod.

Från Torö tar det en halvtimme med Waxholmsbolagets båt till Öja. Den 26 juni går första båten till ön klockan 10.05 från Ankarudden.


Skulpturer i galleriet utan väggar

$
0
0
Nu är det dags! Skulpturutställningen på Öja öppnar igen. Lena Lervik och Thomas Qvarsebo är några av de skulpturkändisar som i år visar sina fina verk på ön.

I slutet av maj kom Lena Lervik och Thomas Qvarsebo till den idylliska lilla skärgårdsön Öja med sin konst. Och om en dryg vecka – den 26 juni – är det dags för årets skulpturutställning att öppna.

Ända fram till den 30 augusti kan man sedan njuta av skulpturer på klippor, i naturen och vid den stolta gamla fyren. Vackert så att man tappar andan emellanåt.

I år hittar besökarna också till exempel en helt nygjord Madonnaskulptur i kapellet av Lena Lervik, och parets lite mer väderkänsliga verk i Arthur Hultlings lilla bod.

Från Torö tar det en halvtimme med Waxholmsbolagets båt till Öja. Den 26 juni går första båten till ön klockan 10.05 från Ankarudden.

Midsommar från norr till söder

$
0
0
Dans kring stången, lotteri, fiskdamm och servering. När midsommar firas på olika platser i Nynäshamns kommun är det mesta helt enligt traditionerna.

Hembygdsgården i Nynäshamn, Nyblegården i Ösmo, Prästgårdsparken i Sorunda och Svärdsögården på Torö. Det är fyra platser där det ordnas firanden på midsommarafton, den 19 juni.

Oavsett vilket av ställena man besöker kan man räkna med att det kommer att dansas runt midsommarstången, ordnas lotterier och fiskdamm till barnen samt serveras godsaker.

I Prästgårdsparken sätter festligheterna i gång redan klockan 12, även om stången reses klockan 13. Lokala hantverkare kommer att finnas på plats för att visa sina alster. Till parkeringen väntas veteranbilar dyka upp.

Klockan 13 börjar lövade skrindor att sändas ut i Ösmo för att skjutsa barn till festligheterna på Nyblegården. Firandet där drar i gång klockan 14 och alla barn blir bjudna på glass. Laktosfritt alternativ finns för dem som så önskar.

Klockan 14 är även starttiden för firandena på hembygdsgården i Nynäshamn och på Svärdsögården. På båda ställena värnas det mycket om traditionerna, så man behöver inte oroa sig för att det ska bli några större förändringar jämfört med tidigare år. Och ju bättre vädret är, desto roligare blir det.

Ny väg ska binda ihop Södertörn på tvären

$
0
0
Planeringen av Tvärförbindelse Södertörn har rullat i gång på allvar. Vägen som ska länka ihop Södertörn får en extra viktig roll om det byggs en hamn i Norvik. Vägarbetet planeras starta om fem år.

– Eftersom regionen växer behövs det bättre förbindelser på Södertörn, säger Helena Tilander, kommunikationsansvarig för Tvärförbindelse Södertörn på Trafikverket.

Under en längre tid har väg 259, mellan Jordbro och Vårby, ansetts vara överbelastad. Många har efterfrågat en ny väg mellan östra och västra Södertörn, och efter långa planeringar har Trafikverket nu dragit i gång arbetet med en ny tvärförbindelse på allvar.

Den nya vägen går under namnet Tvärförbindelse Södertörn. Meningen är att den ska binda ihop de regionala stadskärnorna Haninge centrum (Handen), Flemingsberg och Kungens kurva-Skärholmen.

– Tvärförbindelsen ska både ersätta väg 259 och avlasta väg 225. Att avlasta väg 225 blir ännu viktigare när det byggs en ny hamn i Norvik, säger Helena Tilander.

Exakt var Tvärförbindelse Södertörn ska gå är inte bestämt men Trafikverket tittar på flera alternativ. I den processen kommer man att bjuda in allmänheten till samråd.

– Ett alternativ kan vara att bygga nytt på vissa delar av sträckan medan man på andra delar använder eller rustar upp den befintliga vägen.

Om allt går enligt planerna kan det första spadtaget tas år 2020 och Tvärförbindelse Södertörn stå klar år 2025.

Nu tar Nobina över busstrafiken

$
0
0
Från midsommarafton tar Nobina över busstrafiken i Nynäshamn. Det innebär skönare säten och möjlighet att ladda telefonen ombord. Det innebär också en översyn av utbudet, vilket kan medföra att tre turer försvinner vid nyår.

På midsommarafton börjar splitter nya bussar rulla i Nynäshamn, Haninge, Tyresö, Älta och Skogås/Trångsund. Då tar Nobina, på uppdrag av SL, över busstrafiken. Totalt har 117 nya bussar köpts in.

Daniel Mohlin, marknads- och försäljningschef på Nobina Södertörn, berättar att resenärerna nu får möjlighet att ladda telefoner och läsplattor ombord, man får bekvämare säten, luftkonditionering och digitala skärmar för information och underhållning. Bussarna drivs också med ett mer miljövänligt drivmedel framställt på rapsolja.

Trafiken kommer att följa aktuella tidtabeller fram till årsskiftet. Därefter har Nobina möjlighet att förändra utbudet. Företaget har föreslagit några förändringar, bland annat vill man ta bort morgonturen klockan 06.25 eller 06.35 med 861:an till Gullmarsplan. Dessutom föreslår man att dra in två turer mitt på dagen med buss 847 mellan Västerhaninge och Ösmo.

Det nya avtalet mellan SL och Nobina är ett så kallat VBP-avtal som innebär att Nobinas ersättning baseras på antalet resenärer.

Betyder det att ni kommer dra in linjer med färre resande?

– Nej, vi har ett grundutbud som Trafikförvaltningen definierar som samhällsbehov. Runt Nynäshamn är det i mångt och mycket den trafik som bedrivs i dag. Vi kan anpassa tabellen till tågtrafik och skolor, men inte minska trafikutbudet så mycket.

Somrigt sex i havet i fullmånens sken

$
0
0
Under enstaka stilla sommarkvällar pågår en välsynkroniserad kärleksfest i Östersjön i fullmånens sken. Som på en given signal släpper då alla könsmogna blåstångsruskor ut sina spermier och ägg för att föröka sig.

NP träffade tångforskaren Ellen Schagerström när hon var på väg till Askölaboratoriet på Askö som ligger ett stenkast sydväst om Nynäshamns kust. Laboratoriet är Stockholms universitets marina fältstation som samlar forskare från hela världen kring marina studier.

Att just fullmånen spelar en avgörande roll för blåstångens fortplantning upptäcktes på Askö för några år sedan av de svenska forskarna Sylvia Andersson och Lena Kautsky. För det är endast under vissa sommarkvällar och mellan vissa klockslag som all blåstång i Östersjön fortplantar sig.

– Vid kusterna, där det är tidvatten, styrs blåstångens fortplantning av tidvattnet, berättar Ellen Schagerström.

Vid ebb torkar blåstången lite, och när den åter ligger under vatten vid flod känner den av att det är gynnsamt att börja släppa ut sina spermier och ägg eftersom det dröjer ett tag innan den torkar ut igen.

– Vid tidvattenkusten är uttorkningen triggern för att blåstången ska börja släppa ut ägg och spermier när den blötläggs igen, säger Ellen Schagerström.

Mekanismen som är knuten till tidvattnet har försvunnit från blåstångens fortplantningssystem i Östersjön. Anledningen är att den inte är ändamålsenlig här.

– I Östersjön finns inte tidvatten, men här finns låg- och högvatten som är beroende på hög- och lågtryck. Lågvattenperioderna kan vara ganska långa om vårarna i Östersjön, och det skulle vara jättedumt för tången att fortplanta sig, när den ligger på land, säger Ellen Schagerström.

För några år sedan upptäcktes månens roll för blåstångens sexliv, även om tången inte längre reagerar på tidvattnet i Östersjön.

I Östersjön sker artens sexuella aktiviteter nämligen endast under fullmånekvällar, från maj till augusti-september.

– Det finns två sorters blåstång: de som fortplantar sig antingen under försommaren eller under sensommaren. Vi förstår inte hur det fungerar men att det fungerar, säger Ellen Schagerström.

Blåstången är skildkönad. Det innebär att dess individer antingen är honor eller hanar. Deras könsorgan – de knottriga delarna på tångruskans toppar – bildas på hösten, ligger passiva under vintern och börjar mogna på våren.

– När vattnets temperatur har nått åtta grader börjar blåstångens könsorgan svälla och de blir mogna i maj-juni, berättar Ellen Schagerström.

Under sommaren, vid fullmåne, börjar honindividerna släppa ut sina ägg vid 19-tiden på kvällen. Något därefter börjar hantången släppa ut sina spermier.

I princip sker det samtidigt i hela Östersjön, och detta välsynkroniserade massutsläpp kulminerar vid 22-tiden på kvällen.

Men utsläppen sker inte om det är för blåsigt.

– Blåser det för mycket kan det bli för liten koncentration av spermier och ägg i vattnet, förklarar Ellen Schagerström.

Detta reglerar tången genom att den kan känna av vattnets rörelser, som sätts i gång av blåsten, med hjälp av en sinnrik vävnad som annars är knuten till fotosyntesen (processen som går ut på att omvandla ljus till energi). Om vattnets rörelser nöter på denna vävnad väntar tången med att släppa av spermier och ägg tills det är lugnt, berättar Ellen Schagerström.

Men om vädret är stilla släpper blåstången ut sina ägg som sakta sjunker till botten där de lockar spermierna till sig med hjälp av ”en god parfymdoft” av feromoner. Spermierna simmar från ljus till mörker – från fullmånens sken mot äggen i mörkret på botten – styrda av sin orange ögonfläck som skiljer på ljus och mörker.

Både den blockering på äggcellen, som gör att endast en spermie kan penetrera den, och rörelsen i spermiens svans styrs av natriumjonerna i saltet i havsvattnet, förklarar Ellen Schagerström. Det gör blåstången saltberoende varför arten inte kan fortplanta sig i Bottenhavet där vattnet inte är tillräckligt salt.

– Hos blåstången är fortplantningen också den känsligaste delen, när det gäller båtbottenfärger och andra utsläpp, berättar Ellen Schagerström.

Hur länge pågår utsläppen av ägg och spermier?

– De kan släppa lite ägg och spermier varje dag men för att det ska bli en lyckad ”sexuell event” krävs en viss koncentration vilket sker oftast en dag i månaden. Det sker kanske två-tre fullmånar i rad.

De befruktade äggen sjunker mot botten där den klistrar sig fast med hjälp av lite slem. Efter ett tag utvecklar små häftorgan, rhizoider, som håller den blivande algen på plats.

Då blåstångens kärleksfest sker i mörkret kan man inte se något av detta med blotta ögat ute i havet.

– Det kan vi bara se inne i labbet. För ska du se det i naturen måste du ligga i vattnet, det måste vara mörkt, klockan 22 på kvällen och du måste ha en lampa. Det är inte en show på det sättet.

– Människan har en benägenhet att tro att bara vi är avancerade och att alla andra organismer är enklare. Det, om något, tyder på människans enkelhet, säger Ellen Schagerström och fortsätter:

– Tången har ägg och spermier som vi och samma livscykel som vi. Så mycket mer avancerade är vi inte än tången. Men blåstången har inte facebook, så klart. Det är en väldigt fascinerande och komplex organism att jobba med.

Hunden Vera hjälper människor

$
0
0
Hunden Vera må vara liten till storleken, men hon gör stordåd. Hon jobbar, tillsammans med Nynäshamns socialförvaltnings Stödteam, för att människor med psykiska funktionsnedsättningar ska må bättre.

Hunden Vera har varit certifierad besökshund sedan i början av 2014. Sedan dess har hon jobbat med fler och fler klienter, som har kontakt med socialförvaltningens verksamhet för personer med psykisk ohälsa. Det hela började när matten Linda Gysell, som är boendestödjare på det så kallade Stödteamet, hade med henne till jobbet.

– Jag kom på idén att undersöka om min egen hund kunde bli en del av verksamheten. Sedan fick jag klartecken att se om Vera var lämplig för en utbildning.

Vera, som är en griffon bruxellois till rasen, klarade utbildningen till besökshund galant. Hon var sedan innan en väldigt följsam hund, berättar Linda Gysell.

– Nu har hon blivit ännu mer trygg med främmande människor, det är ju hennes arbetsuppgift att träffa nytt folk.

Och hon som besökshund har hon gjort succé.

– Veras besök är frivilliga, men när Vera väl är ledig blir många nästan besvikna. Vi brukar ta promenader eller så får hon bara sitta i knät på klienterna. Hon har en otroligt lugnande effekt, fortsätter Linda Gysell.

Sorundas nya konsthopp

$
0
0
I början av juni kunde man för första gången se 24-åriga Gabriella Redebos konst på Sorunda Församlingshem. Hennes akvarellmålningar med fågelmotiv gjorde succé och väckte nyfikenhet hos åskådarna.

Förskollärare på dagen och konstnär på fritiden. Men till hösten blir det konst på heltid för Gabriella Redebo. Hon har kommit in på Edsvik konstskola i Sollentuna, där hon ser fram emot att utveckla sitt skapande med hjälp av olika material.

– Just nu målar jag mest i akvarell. Jag började med det för två år sedan.

Gabriella har alltid tecknat mycket, men säger till NP att hon inte trodde att hon kunde måla.

– Min mamma målade mycket, men det var först när hon tog med mig på en kurs som jag vågade prova det. Kursen var väldigt fri och det var inte så petigt med detaljer, vilket gjorde att prestationsångesten släppte.

De som besökte Gabriellas utställning i Sorunda Församlingshem på nationaldagen, vet att hon har en fäbless för fåglar. – Jag målar mest fåglar, jag älskar fåglar och har skådat fågel sedan barnsben. Men jag inspireras också av känslor, både positiva och negativa, och ibland målar jag även mina mardrömmar.

Hon berättar att hon är nöjd med sin utställning.

– Jag tänkte att jag skulle bli glad bara jag sålde någonting, men det gick ännu bättre än så!


Lär dig salsans grunder på en dag

$
0
0
På en dag kan du lära dig grunderna i den kubanska salsan. Det är Dansa Salsa, ett aktivt salsanätverk, som arrangerar en intensivkurs på Svandammsskolan i Nynäshamn söndagen den 28 juni.

Kursen pågår klockan 10-16.30 med avbrott för långlunch mellan 12 och 14. Salsa är en sensuell och rolig pardans med många olika steg, snurrar och stilar. Dansen har sitt ursprung i den kubanska rytmen och dansen Son.

Under kursen lär man sig salsans tre grundsteg och tre grundpositioner, man lär sig att dansa pardans samt den kubanska ”Casinostilen”. Efter kursen kommer man att kunna dansa salsa tillsammans med en danspartner i en hel låt.

Det bästa är att anmäla sig med en danspartner, enligt arrangören, men det går bra utan också eftersom man byter danspartner under dagen. Det finns även hjälpdansare på plats.

Dansa Salsa är en del av studieförbundet ABF.

Polisen stoppade rejvfest i Sorunda

$
0
0
Klockan 11 på midsommardagen larmades polisen efter att en rejvfest hållit på sedan midsommarafton vid Söderängstorp i Sorunda. Grannarna hade då tröttnat på den högljudda musik som spelades oavbrutet sedan kvällen innan.

– Det hade upprättats någon form av läger med camping, rejäl musikanläggning och tält för rökning av cannabis, säger Tomas Jakobsson på Nynäshamnspolisen.

Många av festdeltagarna visade enligt polisen tecken på narkotikapåverkan och 11 narkotikabrott anmäldes. Dessutom beslagtogs flera narkotikapreparat och en anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats.

Men i övrigt var det en ovanligt lugn midsommarhelg.

– Det dåliga vädret kan ha spelat in. När det är sol och varmt blir det ofta mer fylla, vilket leder till våldsamheter. Det är i alla fall något positivt med en regnig midsommar, säger Tomas Jakobsson.

Inga cyklar på ersättningsbussen

$
0
0
Många gotlandsresenärer väljer att ta med cykeln på pendeltåget. Men nu, när bussar ersätter sträckan Västerhaninge-Nynäshamn, är det inte längre möjligt.

Det har förargat många cyklister som nu måste cykla de dryga tre milen från Västerhaninge till Nynäshamn eller helt enkelt lämna cykeln hemma. SL kommer inte att ändra sig utan menar att cyklar på bussar är en säkerhetsrisk och att det är för dyrt att sätta in extratrafik för cyklarna.

Inbrottsvåg i bilar vid Gröndalsviken

$
0
0

Nynäshamn. Det begicks ovanligt många inbrott i bilar under midsommarhelgen, enligt Nynäshamnspolisen. Nio inbrott har rapporterats varav de flesta har skett runt Gröndalsviken i Nynäshamn. Bilar på Fröjas väg har varit särskilt utsatta.

Två mörkt klädda män, med en påse från Systembolaget, sågs krossa rutorna på flera bilar på lördagen. Nynäshamnspolisen misstänker att samma gärningsmän kan ha med flera av bilinbrotten att göra.

Eleni Larsson slog personbästa på EM

$
0
0

Friidrott. När lag-EM i friidrott avgjordes i Ryssland den gångna helgen visade släggkastaren Eleni Larsson från Nynäshamn vad det innebär att vara bäst när det gäller. Med sitt tredje och sista kast slog hon till med personbästa.

Kastet mätte 68.76 meter, och räckte till en åttonde plats för Eleni Larsson. Hon slog därmed konkurrenterna från Italien, Finland, Spanien och Norge.

Trots Eleni Larssons framgångar åkte Sveriges lag ur den högsta EM-divisionen.

Jesper Klingnell

Viewing all 7453 articles
Browse latest View live