Under enstaka stilla sommarkvällar pågår en välsynkroniserad kärleksfest i Östersjön i fullmånens sken. Som på en given signal släpper då alla könsmogna blåstångsruskor ut sina spermier och ägg för att föröka sig.
NP träffade tångforskaren Ellen Schagerström när hon var på väg till Askölaboratoriet på Askö som ligger ett stenkast sydväst om Nynäshamns kust. Laboratoriet är Stockholms universitets marina fältstation som samlar forskare från hela världen kring marina studier.
Att just fullmånen spelar en avgörande roll för blåstångens fortplantning upptäcktes på Askö för några år sedan av de svenska forskarna Sylvia Andersson och Lena Kautsky. För det är endast under vissa sommarkvällar och mellan vissa klockslag som all blåstång i Östersjön fortplantar sig.
– Vid kusterna, där det är tidvatten, styrs blåstångens fortplantning av tidvattnet, berättar Ellen Schagerström.
Vid ebb torkar blåstången lite, och när den åter ligger under vatten vid flod känner den av att det är gynnsamt att börja släppa ut sina spermier och ägg eftersom det dröjer ett tag innan den torkar ut igen.
– Vid tidvattenkusten är uttorkningen triggern för att blåstången ska börja släppa ut ägg och spermier när den blötläggs igen, säger Ellen Schagerström.
Mekanismen som är knuten till tidvattnet har försvunnit från blåstångens fortplantningssystem i Östersjön. Anledningen är att den inte är ändamålsenlig här.
– I Östersjön finns inte tidvatten, men här finns låg- och högvatten som är beroende på hög- och lågtryck. Lågvattenperioderna kan vara ganska långa om vårarna i Östersjön, och det skulle vara jättedumt för tången att fortplanta sig, när den ligger på land, säger Ellen Schagerström.
För några år sedan upptäcktes månens roll för blåstångens sexliv, även om tången inte längre reagerar på tidvattnet i Östersjön.
I Östersjön sker artens sexuella aktiviteter nämligen endast under fullmånekvällar, från maj till augusti-september.
– Det finns två sorters blåstång: de som fortplantar sig antingen under försommaren eller under sensommaren. Vi förstår inte hur det fungerar men att det fungerar, säger Ellen Schagerström.
Blåstången är skildkönad. Det innebär att dess individer antingen är honor eller hanar. Deras könsorgan – de knottriga delarna på tångruskans toppar – bildas på hösten, ligger passiva under vintern och börjar mogna på våren.
– När vattnets temperatur har nått åtta grader börjar blåstångens könsorgan svälla och de blir mogna i maj-juni, berättar Ellen Schagerström.
Under sommaren, vid fullmåne, börjar honindividerna släppa ut sina ägg vid 19-tiden på kvällen. Något därefter börjar hantången släppa ut sina spermier.
I princip sker det samtidigt i hela Östersjön, och detta välsynkroniserade massutsläpp kulminerar vid 22-tiden på kvällen.
Men utsläppen sker inte om det är för blåsigt.
– Blåser det för mycket kan det bli för liten koncentration av spermier och ägg i vattnet, förklarar Ellen Schagerström.
Detta reglerar tången genom att den kan känna av vattnets rörelser, som sätts i gång av blåsten, med hjälp av en sinnrik vävnad som annars är knuten till fotosyntesen (processen som går ut på att omvandla ljus till energi). Om vattnets rörelser nöter på denna vävnad väntar tången med att släppa av spermier och ägg tills det är lugnt, berättar Ellen Schagerström.
Men om vädret är stilla släpper blåstången ut sina ägg som sakta sjunker till botten där de lockar spermierna till sig med hjälp av ”en god parfymdoft” av feromoner. Spermierna simmar från ljus till mörker – från fullmånens sken mot äggen i mörkret på botten – styrda av sin orange ögonfläck som skiljer på ljus och mörker.
Både den blockering på äggcellen, som gör att endast en spermie kan penetrera den, och rörelsen i spermiens svans styrs av natriumjonerna i saltet i havsvattnet, förklarar Ellen Schagerström. Det gör blåstången saltberoende varför arten inte kan fortplanta sig i Bottenhavet där vattnet inte är tillräckligt salt.
– Hos blåstången är fortplantningen också den känsligaste delen, när det gäller båtbottenfärger och andra utsläpp, berättar Ellen Schagerström.
Hur länge pågår utsläppen av ägg och spermier?
– De kan släppa lite ägg och spermier varje dag men för att det ska bli en lyckad ”sexuell event” krävs en viss koncentration vilket sker oftast en dag i månaden. Det sker kanske två-tre fullmånar i rad.
De befruktade äggen sjunker mot botten där den klistrar sig fast med hjälp av lite slem. Efter ett tag utvecklar små häftorgan, rhizoider, som håller den blivande algen på plats.
Då blåstångens kärleksfest sker i mörkret kan man inte se något av detta med blotta ögat ute i havet.
– Det kan vi bara se inne i labbet. För ska du se det i naturen måste du ligga i vattnet, det måste vara mörkt, klockan 22 på kvällen och du måste ha en lampa. Det är inte en show på det sättet.
– Människan har en benägenhet att tro att bara vi är avancerade och att alla andra organismer är enklare. Det, om något, tyder på människans enkelhet, säger Ellen Schagerström och fortsätter:
– Tången har ägg och spermier som vi och samma livscykel som vi. Så mycket mer avancerade är vi inte än tången. Men blåstången har inte facebook, så klart. Det är en väldigt fascinerande och komplex organism att jobba med.