Enligt ett ramavtal, som Nynäshamns kommun tecknade med Småa för ett och ett halvt år sedan, får Småa optionen att köpa 60-70 hektar mark väster om Segersängs station. Tanken är att dessa marker ska förvandlas till ett villaområde med cirka 200 nya småhus.
Men upptäckten av att de skogsklädda kullarna i västra Segersäng hyser ett mycket stort antal fornlämningar har fördröjt exploateringen. Vid arkeologiska undersökningar har man där hittat 55 stenålderslokaler, åtta hålvägar, en torplämning, två kolbottnar, 18 gränsrösen och ett kummel. Stenåldersboplatserna har daterats till 7500-5000 före vår tideräkning.
– Det har varit bekymmersamt att fornlämningarna har visat sig finnas i större delen av marken som är tänkt att exploateras, säger Nynäshamns mark- och exploateringschef Antonio Ameijenda.
Den planerade exploateringen har därför justerats i samråd med länsstyrelsen.
– Vissa områden med fornfynd måste bevaras, och vi har fått anpassa oss till de områdena. Men det är fortfarande aktuellt med cirka 200 byggrätter som det har varit tänkt, säger han.
En arkeologisk undersökning återstår att göra. Men det är nu klarlagt att det inte kommer att hindra exploateringen.
Trafiksäkerheten på Segersängsvägen är en annan avgörande fråga som återstår att lösa, enligt Antonio Ameijenda. I dag nyttjar bilister från norra Sorunda Segersängsvägen som en förbindelselänk med motorvägen. Antalet bilar som kör genom Segersängs samhälle är i dag stort och kommer dessutom att öka kraftigt om lika många bostäder byggs väster om Segersängs järnvägsstation.
I ramavtalet, som Nynäshamns kommun har tecknat med Småa, diskuteras möjligheten att skapa en ny sträckning för Segersängsvägen, genom att dra den norr om Segersängs by.
– Kommunens bestämda uppfattning är att det behövs en ny vägsträckning för att åstadkomma en bra trafiklösning för vägen, säger Antonio Ameijenda.
Men i det här skedet vill inte Trafikverket ta ställning till vilka åtgärder det kan tänka sig att vidta innan en så kallad åtgärdsvalsstudie för Segersängsvägen har gjorts. Nynäshamns kommun och Småa anser att Trafikverket ska finansiera omdragningen av vägen som är en allmän väg och som Trafikverket är huvudman för. Vägen är också den huvudsakliga trafikförbindelsen mellan nordvästra Nynäshamns kommun och väg 73.
Kommunen hoppas kunna träffa en överenskommelse om en åtgärdsvalsstudie med Trafikverket under hösten.
– Jag gissar att det dröjer till sommaren innan vi har fått svaren från den. Eftersom vägfrågan är väldigt avgörande väntar vi med den sista arkeologiska undersökningen tills vi vet hur vägfrågan ser ut.