Nyligen polisanmälde två fjärilsexperter Stockholms bulkhamn för att ha brutit mot artskyddet när kalkstensbrottet i Stora Vika markbereddes 2011. Företaget svarar nu att allt de kan göra är att följa myndigheternas krav.
Henrik Lundberg, vd på Stockholms bulkhamn, tycker att företaget felaktigt utmålas som en miljöbov. Bulkhamnen har lagt många miljoner på att rusta upp vad som i princip var ett skrotupplag för byggföretaget Skanska, säger han.
Huruvida företagets verksamhet har förstört förutsättningarna för fridlysta arter är inte hans sak att bedöma, där måste företaget förlita sig på vad länsstyrelsen och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund säger ska gälla, menar Lundberg. Han påpekar att området är planerat för industriverksamhet.
– Vi baserar vår verksamhet på de miljötillstånd som vi har. Och när det gäller fjärilar ha vi aktivt bidragit ekonomiskt till fjärilsstigen som anlades runt kalkstensbrottet i samarbete med kommunen och Naturskyddsföreningen.
Nyligen har länsstyrelsen kontaktat bulkhamnen för att man tror sig ha hittat skyddsvärda växter i den öppna ytan i brottet. Om detta kommer ha någon påverkan på bulkhamnens tillstånd är för tidigt att säga, enligt Lundberg.
– Det blir sannolikt fråga om att väga olika intressen mot varandra. Ska man avbryta en pågående verksamhet som i dag är Stora Vikas största arbetsgivare? Om det är rimligt får länsstyrelsen avgöra. Vi tycker att vi bedriver en miljöverksamhet som också är samhällsnyttig.
Lundberg avvisar inte tanken på en flytt av verksamheten vid ett eventuellt markbyte med Nynäshamns kommun.
– Vi kan mycket väl vara intresserade. Men allt har sitt pris, och jag är inte alls säker på att kommuninvånarna är beredda att betala det marknadspriset.