Nynäshamnaren Andréas Eriksson är en av grundarna av serien Rallycross Supercar Scandinavia, som ska lyfta rallycrossen i Sverige till en högre nivå. Bakom satsningen står också STCC, Swedish Touring Car Championship, vilket gör att sporten når ut på ett helt annat sätt.
Bland annat sänds alla tävlingar live och/eller som sammandrag i SVT. Efter två körda tävlingar känner Andréas Eriksson redan att satsningen är en succé, även om det finns utrymme att växa mycket under kommande år.
Han menar att serien fyller en viktig funktion för svensk motorsport.
– Rallycross växer något gigantiskt i hela världen. Vi åker både i VM, i GRC och i Sverige. De bästa teamen i världen är från Sverige och är det någon motorsport som vi dominerar så är det rallycrossen, då anser jag att vi måste ha ett bra nationellt mästerskap också.
Erikssons företag Olsbergs MSE har flera åkare i den nya rallycrosserien, bland annat tävlar Andréas son, Kevin Eriksson, i lites-klassen. Han får dock kämpa lika hårt som alla andra sju utvecklingstalanger som OMSE har.
– Han matchas av andra i nuläget. Det finns mycket kvar att lära. Mitt jobb blir att ta hand om honom när han blir tillräckligt bra för att komma upp i nästa klass, men det är klart att man engagerar sig som pappa.
Kevin Eriksson har man möjlighet att se på Solvalla den 5-6 september. I samband med STCC-tävlingen körs finalen i Supercars på den för tillfället ombyggd travarenan. Rallycrossen får en helt egen bana med ett utlovat ”spektakulärt” hopp.
– För första gången är det racing på allra högsta nivå. Man kommer inte att bli besviken. Hela showen, med racing och rallycross, gör att biljetten är värd pengarna. Tävlingen går att se på SVT Play, men jag tror att den ska upplevas på plats: Supercar är något extremt och den snabbaste motorsporten vi har just nu, säger Andréas Eriksson.
Att vara drivande inom rallycrossen internationellt och nu ställa upp med OMSE-förare i hela tre mästerskap har inneburit en kännbar arbetsbörda för Andréas Eriksson, som lagt förarhandskarna på hyllan sedan ett par år.
– Jag har 45 anställda och kunde säkert ha haft 45 till, det har blivit en otrolig marknad, en industri – på gott och ont.
Vad är den dåliga sidan?
– Det är att man får jobba arslet av sig rent ut sagt. Förut gjorde jag det bara för att det var kul, nu är det ett jobb.