Quantcast
Channel: MK-RSS
Viewing all 7453 articles
Browse latest View live

Louise tävlar i kroppsbyggning

$
0
0
I slutet på november tävlar Louise Köhler i Bikini Fitness i Göteborg. För Louise blir tävlingen finalen på en lång viktresa. Oavsett hur det går har hon vunnit, säger hon.

Från att ha varit en sportig tjej hamnade Louise Köhler i en ond cirkel av nedstämdhet och osund livsstil under tonåren. Kilona lät inte vänta på sig. Vid 16 års ålder vägde hon närmare 100 kilo och att se sig själv i spegeln gjorde henne ledsen.

Men gymnasiet blev en nystart för henne. Första dagen bestämde hon sig för att ta tag i kosten och träningen.

– Jag läste allt om fettförbränning, viktnedgång och styrketräning och skräddarsydde mitt eget kost- och träningsschema. Jag fick offra den sociala biten och ”partytjejen” försvann. När jag började andra året på gymnasiet hade jag lyckats gå ner 35 kilo. Jag var superstolt och nöjd, säger hon.

Med resultatet kom nästa utmaning. Hon tyckte att träningen var rolig, hon fick muskler och nu ville hon visa vad hon hade åstadkommit.

Hon började titta på olika tävlingar och fastnade för Bikini Fitness.

– Det är en blandning av skönhetstävling och kroppsbyggning. Man ska ha en kvinnlig figur, vara tonad, muskulös och se hälsosam ut.

Louise Köhler anmälde sig till Luciapokalen under Fitnessfestivalen i Göteborg, kontaktade en coach och under hela 2013 har hon lagt all energi på kost och träning.

Mer än 600 är anmälda till tävlingen, så konkurrensen är stor. Louise Köhler står mot 35 tjejer i sin klass – 166 centimeter.

– Men efter min resa kommer jag känna mig som en vinnare, oavsett hur det går.


Många jobb i vård och omsorg

$
0
0
Många invånare i Nynäshamns kommun arbetar inom vårdf och omsorg. Enligt fackförbundet Saco är det en framtidsbransch.

I Nynäshamns kommun jobbar många inom vård och omsorg, och enligt akademikerfackförbundet Saco är det också där flest jobb för akademiker kommer att finnas om fem år. ”Säkra kort” på framtidens arbetsmarknad är vård, skola och omsorg enligt Saco:s rapport ”Framtidsutsikter”. Anledningen är främst de stora pensionsavgångar som väntas inom den offentliga sektorn. Några exempel på yrken med låg konkurrens är audionom och arbetsterapeut.

Stora skillnader i begravningsavgifter

$
0
0
Det kan skilja flera hundralappar per år i begravningsavgift mellan olika kommuner och församlingar. Från 2016 ska det dock bli en enhetlig taxa.

Vissa saker i livet kommer man inte undan, som begravningsavgiften till exempel. Men trots att vi alla har samma slutdestination så finns det stora skillnader i hur mycket olika församlingar tar ut i begravningsavgift.

I Nynäshamns kommun betalar man i genomsnitt 274 kronor om året i begravningsavgift. Det är det 50:e lägsta genomsnittet av 288 räknade (i Stockholm och Tranås är kommunen huvudman för begravningar, inte Svenska kyrkan).

Men mest relevant är att titta på själva avgiftssatsen. Avgiften dras nämligen från din inkomst. Medelvärdet i Sverige ligger på 24 öre per intjänad 100-lapp, enligt Svenska kyrkan.

I Nynäshamns församling är avgiftssatsen 25 öre, i Ösmo-Torö församling betalar man 22 öre och i Sorunda församling är avgiftssatsen 19 öre.

Tjänar du 250 000 kronor om året betalar du 600 kronor i Nynäshamn och 475 kronor i Sorunda. I Övre Älvdals församling hade du betalat 1 900 kronor (76 öre).

Dessa skillnader i begravningsavgift ska utjämnas när Svenska kyrkan inför en enhetlig avgift från 2016.

Bokcirkel i Sorunda vill växa

$
0
0
Bokälskare i Sorunda vill få sällskap av fler likasinnade.

På biblioteket i Sorunda träffas sedan en tid tillbaka ett gäng bokälskare den andra torsdagen varje månad, i en bokcirkel. Initiativtagare, och en av dem som är med, är Gun Axelsson i Sorunda.

– Vi väljer en bok varje gång och så läser vi den till nästa gång vi träffas.

Det blir mest pocketböcker, och bibliotekets personal ser varje gång till att det finns böcker så att det räcker till alla deltagare, berättar hon.

Nu söker bokcirkeln fler medlemmar.

– Ja, vi vill gärna bli fler! Det är jättekul, på det här sättet läser man böcker som man kanske aldrig skulle läsa annars, säger Gun Axelsson.

Bokcirkeln håller till i ett eget rum i bibliotekets lokaler i Sunnerbyskolan. Nästa gång bokcirkeln träffas i Sorunda bibliotek är den 11 december. Tiden är alltid 17.30.

Höglundaskolan är Haninges bästa byggnad

$
0
0
Det är inte vilken kåk som helst som kan utses till årets Haningebyggnad. Den ska vara ny, anpassad till miljön och vara ett tillskott i kulturmiljön.

I februari startade nomineringen. Då kunde alla i Haninge anmäla en byggnad till omröstningen Årets Haningebyggnad.

Men det fick inte vara vilket hus som helst. Kriterierna var ganska snäva:

Inte äldre än tre år. Placerad och utformad med god anpassning till miljön. Vara ett tillskott till Haninge kommuns kulturmiljö.

En jury bestående av politiker och tjänstemän från stadsbyggnadsnämnden och dess förvaltning valde under försommaren ut tre byggnader som sedan lades ut för en omröstning på kommunens webbsida.

Och det blev alltså låg- och mellanstadieskolan Höglundaskolan på Blockstensvägen i Jordbro som fick flest röster.

Juryns kommentar om skolan inför omröstningen beskrev byggnaden som byggd med genomtänkta och kreativt utformade material både exteriört och interiört.

Genom sin placering och sina fasaddekorationer väl inpassad i parkmiljön och binder förtjänstfullt samman norra och södra Jordbro.

Ett roligt och lekfullt inslag utgörs av det runda biblioteket. Och det finns plats för både avskildhet och samvaro, lek och vila.

Skolan är ritad av Kristian Lindgren, Klark arkitekter.

Gotlandsbåt hedrar Hansa

$
0
0
Den 24 november 1944 miste 84 människor livet när Gotlandsbåten Hansa sjönk efter att ha blivit torpederad av en sovjetisk ubåt. I dag hedras minnet av Hansa ute till havs.

På måndagen är det 70 år sedan passagerarfartyget Hansa blev torpederat av en sovjetisk ubåt ute på Östersjön, och förliste på sin väg till Visby. 84 människor följde med fartyget i djupet. Bara två personer kunde räddas.
För att hedra minnet av dem som miste livet då, kommer Destination Gotlands fartyg – med avgångstid från Nynäshamn klockan 11.30 på måndagen – att göra ett kort stopp vid förlisningsplatsen ute till havs. Destination Gotland och Rederi AB Gotland ordnar en ceremoni ombord när man når platsen där Hansa sjönk, cirka 44 kilometer norr om Stenkyrkehuk.
Förlisningen räknas som den mest dramatiska händelse som drabbade Sverige under andra världskriget, men det är också den största katastrofen i svensk fartygshistoria med undantag av Estoniakatastrofen.
Inga nynäshamnare dog i katastrofen, men bland de omkomna fanns passagerare och besättning från Gotland, Stockholm och övriga landet.
Minnet av Hansa högtidlighålls också med en minnesgudstjänst klockan 19 i Visby domkyrka på måndagen.

Två blev påkörda av tåget

$
0
0
En kvinna och en man blev sent på lördagskvällen påkörda av pendeltåget vid Ösmo.

Vid 23-tiden på lördagskvällen blev en kvinna och en man påkörda av pendeltåget, cirka en kilometer från Ösmo station. Båda två skadades och fick föras till Karolinska sjukhuset i Solna.

Enligt TT är kvinnan 41 år och mannen 56 år. Mannen ska enligt uppgift ha begett sig ned på spåret för att försöka rädda kvinnans liv.

J20-laget slog Haninge

$
0
0
Nynäshamns IF:s äldre juniorer vann i lördags bortamatchen mot Haninge Anchors HC.

Efter den första perioden ledde Nynäs med 1-0. I den andra perioden drog laget iväg till 4-0. Slutresultatet blev 6-2. Målskyttar för Nynäshamn var Matthew Plesa, Oskar Gullström, Fredrik Lagerqvist, Denis Mihalka, Robert Mokrohajsky och Nicholas Plesa. I den östra elitdivisionen för J20-lag ligger Nynäshamn på tredje plats, då 16 av 28 omgångar har spelats.


Nova tog dubbelseger på Gotland

$
0
0
SK Nova från Nynäshamn besegrade både IK Pärlan och Stånga IF då laget i söndags spelade två bortamatcher på Gotland.

Mot Pärlan blev segersiffrorna 12-8 och mot Stånga blev det 11-9. I matchen mot Stånga var Göran Brusewitz, Felix Cederlund och Greger Knutas exakt lika bra, de fick alla 836 poäng. I mötet mot Pärlan var Daniel Larsson Novas bästa spelare, med 841 poäng. Nova leder sin delserie i bowlingens division 1 södra Svealand.

NIBK-juniorer spelade lika mot Salem

$
0
0
Nynäshamns IBK:s herrjuniorer spelade i söndags oavgjort på bortaplan mot Salems IF.

Matchen slutade 4-4. NIBK spelar i division 3D, där Salem har sitt andralag. Men i matchen mot Nynäshamn använde Salem stora delar av det lag som vanligtvis spelar i division 1, enligt NIBK tränaren Tommy Wahlström. Nynäshamns mål gjordes av Linus Wahlström (3) och Filip Eriksson. I serietabellen ligger Nynäshamn på fjärde plats.

S/S Hansa sänktes av sovjetisk ubåt

$
0
0
Den 24 november var det exakt 70 år sedan Gotlandsfärjan Hansa försvann i djupet. Bara två personer av 86 kunde räddas efter katastrofen.

Klockan 23.30 den 23 november 1944 kastade Hansa loss i Nynäshamn och begav sig mot Visby. Klockan 02.30 mötte kapten Martin Klintberg och hans besättning rederikollegorna i fartyget Drotten – nattbåten i motsatt riktning.

I Visby hamn började förberedelserna för Hansas ankomst 07.30 redan vid sextiden på morgonen.

Men Hansa skulle aldrig komma fram. Först trodde man att fartyget hade blivit strömlöst och låg och drev ute på havet. Klockan 10.45 anropades minsveparna Landsort och Arholma som övade utanför Fårösund, för att söka efter passagerarfartyget. Även Bromma flygplats kontaktades och trafikflyget som var på väg till Visby ombads flyga lågt längs den kurs som Hansa skulle ta på sin väg mot Gotland.

Det var passagerarflygets pilot som först upptäckte vrakdelar och en livräddningsflotte med människor. Via flygledartornet i Visby skickades minsveparna dit.

Det stod klart att en katastrof hade inträffat.

Historien om Hansas tragiska öde – som räknas som den mest dramatiska händelsen som drabbade Sverige under andra världskriget – finns nu berättad i en ny bok, skriven av Staffan Berglind.

Han har sedan sekretesslagstiftningen ändrades på 1990-talet gått igenom mängder av tidigare hemligstämplat material, bland annat från den utredning som gjordes om Hansakatastrofen 1945.

Dokument som bevisar att den svenska regeringen visste betydligt mer än vad som kommunicerades utåt, finns i boken.

– UD berordrade transporter av tyskt militärgods på gotlandsbåtarna, berättar Staffan Berglind.

Det här var mitt under brinnande krig. Misstankarna om att det transporterades tyskt gods över Östersjön sågs förstås inte med blida ögon av den ryska sidan. Och det var det som den 24 november 1944 blev Hansas undergång. I efterhand har befälhavaren på den sovjetiska ubåt som torpederade Hansa själv rapporterat om händelsen.

– Ingen riskbedömning gjordes från svenskt håll, trots att man visste att det fanns ryska ubåtar i området, konstaterar Staffan Berglind.

Vad som också har framkommit i hans efterforskningar är att ryska ubåtar redan tidigare under hösten 1944 hade försökt torpedera just Hansa.

– Tretton dagar innan Hansa sänktes, den 11 november, försökte en ubåt torpedera henne när hon var på väg åt andra hållet, mot Nynäshamn. Den gången blev det bom.

Men klockan 05:57 den 24 november hände det som inte fick hända. Klockslaget vet man eftersom en klocka från radiohytten hittades efter katastrofen. Den tekniska undersökningen slog fast att visarna hade stannat när uret vattenfylldes. Tiden var 05:57.

Minsveparen Landsort kunde förmiddagen efter katastrofen plocka upp de enda två överlevande – passageraren Arne Mohlin och Hansas biträdande andrestyrman Arne Thuresson.

De var nedkylda och skadade och kunde berätta om en explosion.

– Arne Thuresson låg och sov i radiohytten när den genom sprängkraften från torpeden slets loss från fartygsdäcket och slungades ett femtiotal meter ut i havet. Det var ett under att han överlevde, säger Staffan Berglind.

– En bit av den vägg där klockan satt, flöt en tid efter katastrofen i land vid Möja.

Hansas förlisning skapade förstås stor sorg på Gotland, i Nynäshamn och på annat håll. Tidningen Gotlands Allehanda fylldes de kommande veckorna av dödsannonser. Den yngsta passageraren var en flicka på 6 år.

– Gotlänningarna påverkades väldigt mycket av det här. Folk på Gotland tyckte också om själva fartyget Hansa. Det var rederiets första vita fartyg, till och med ankaret var vitmålat, och många tyckte att hon var vacker både till färg och form, berättar Staffan Berglind.

I Nynäshamn väckte förstås katastrofen många känslor, även om inga nynäshamnare fanns med bland de omkomna. Fartygsbesättningen var välkänd och männen var omtyckta arbetskamrater i hamnen.

NP skriver den 28 november om förlisningen under rubriken ”Gotlandsbåtarna gå nu endast i dagtrafik – stark förstämning i samhället efter Hansatragedin. Några saknas ännu på listan över de döda”.

Det första praktiska konsekvensen av det inträffade var att ”Drotten” som skulle gå från Visby till Nynäshamn på kvällen den 24 november avgick först på lördagsförmiddagen. Då eskorterades hon av en hjälpkryssare, en jagare och en minsvepare.

Livet i hamnen beskrivs talande i NP 28/11: ”Inga rop, inga samtal, ingen livlig brådska som är det normala när en Gotlandsbåt har lagt till.”

I NP den 1 december finns en text av författaren Moa Martinson, som när katastrofen inträffade befann sig i Sundsvall men ändå ville skicka en text. Den finns i sin helhet här intill.

I Visby var stämningen ännu mer förtvivlad dagarna närmast katastrofen. När det stod klart att Hansa saknades gick många anhöriga till hamnen för att få besked. Det dröjde dock innan de fick några, och man kan bara ana hur det måste ha känts.

En som har händelserna klart bevarade i minnet är 86-åriga Margareta Nordberg i Visby. Hon och hennes man Bertil hade köpt biljetter för att åka med Hansa från Nynäshamn den där natten, men ångrade sig och tog flyget i stället.

– Vi hade gift oss några dagar innan, den 18 november 1944. Jag var bara 16 år och vi hade skrivit till kungs och fått lov att gifta oss, trots att skälet inte var att jag var gravid. Det var bara stor kärlek! berättar hon.

De unga nygifta var nu på bröllopsresa i Stockholm. De flög upp till Stockholm och skulle sedan ta båten hem den 23:e.

Men ödet ville annorlunda. Dåligt väder gjorde att de ändrade sina tidigare planer på att gå och dansa.

– Det var Bertil som sa: ”Nej, vi flyger hem i stället”.

Bertil och Margareta befann sig därför redan hemma i sin lägenhet i Visby när det blev känt på förmiddagen den 24 november att Hansa saknades. Det blev några oroliga timmar för deras anhöriga.

– De trodde ju att vi var ombord. Till slut kom Bertils bror och knackade på hemma hos oss. Vi gick ner till hamnen kommer jag ihåg. Det fanns också ett annat brudpar på fartyget. Den här händelsen berörde hela Gotland.

Margareta Nordberg berättar att hon ofta går till domkyrkan och stannar till vid den minnesplatta som är uppsatt till minne av de 84 personer som miste livet i katastrofen.

– Det är ett under att vi klarade oss. Jag tänker på det ibland. Varken våra tre barn eller våra barnbarn hade funnits om vi hade varit med ombord och inte klarat oss. När man tänker så känner man en otrolig tacksamhet.

Inför 70-årsminnet kommer förstås minnena tillbaka, men känslorna har också blivit påtagliga av en annan orsak, berättar hon.

– Det är oroligt i världen. Nu har försvaret jagat främmande undervattensfarkoster i skärgården igen, och det är klart att det väcker känslor hos oss gotlänningar.

Moa Martinson rörd av Hansas öde

$
0
0
Den 1 december 1944 skriver författaren Moa Martinson i NP. Den känslosamma texten skickade hon från Sundsvall, där hon befann sig när Hansa förliste.

Sundsvall är ungefär en dagsresa från min hemtrakt. Men om jag också varit hemma, så tror jag inte att aftontidningarnas förstasidesbulletiner som jag läste först i natt, skulle ha gripit mig mer, än nu då jag befinner mig så pass långt från hemmet.

Hansa har gått till botten med man och allt, på två undantag när.

Hansa, lyckobåten! Som gått i över tre årtionden utan att råka ut för något. Som gick sina turer hela förra kriget utan att drabbas av det öde som så många andra svenska båtar råkade ut för.Det hade nästan blivit slagord att Hansa gick fri och tabu genom alla faror och stormar.

Jag tror att fartyget gått sina ordinarie turer ända sedan starten med undantag de kalal vintrarna förtio-förtioett, då det en kort tid var omöjligt att forcera isen och dessutom risk för nedisning och infrysning förelåg.

Det är så fruktansvärt att läsa dödslistorna med många för mig kända namn. Det är ju dock så att hela krigets fasa, stiger upp tydligare, då en sådan katastrof drabbar ens hemtrakt. Även om man vet att ett fartyg är utsatt för risker även i fredstid, men det är dock något annat, en olycka som inte står i mänsklig makt att hindra.

Det stod inte i mänsklig makt att hindra detta heller, emn ändå! Det är så fruktansvärt. Att inte egna anhöriga var med är blott en tillfällighet.

När jag i dag läser de lokalal tidningarna här på orten, tidningar jag aldrig läst förr, så ser jag så tydligt som aldrig förr hamninnloppet till Nynäshamn, ser brådskan med lastnign och lossning, ser verksamma duktiga mmänniskor. Trygga befäl och besättning som kan sin sak.

Nu är de döda.

Aldrig förr har jag så klart förstått hur de flesta flyktingar som vistas i vårt land skall känna, då de hör om jobsposterna från från sina hemland.

Aldrig förr har det stått så klart för mig, att hända vad som hända vill, så vill jag, omkriget skulle komma över mitt land, stanna här och dö eller leva med de mina. Den vanmäktighet som griper en då man är på långt avstånd från dem som man känner, den trakt man vuxit samman med och som drabbas av en sådan katastrof kan inte kompenseras av att man räddat sin egen livhank. Just nu känner jag det så.

Naturligtvis mildras allting med tiden. Nya olyckor eller kanske någon gång en en oanad lycka, en rättvis fred, kommer en att glömma, kommer en att få lust att leva.

Jag böjer mitt huvud i sorg och medkänsla för alla som drabbats av sorg i den fruktansvärda katastrof som drabbat min hemtrakt.

Digitalt dörrlås låste in 95-åring

$
0
0
I förra veckan blev en 95-årig kvinna i Nynäshamn inlåst på grund av att hennes elektroniska dörrlås hade slutat att fungera. När batterierna i låsen tar slut kan dörrarna gå i baklås och bli för tunga för äldre att öppna manuellt.

Nynäshamns kommun har haft så kallad nyckelfri hemtjänst i runt två år. Personer med hemtjänst eller som har trygghetslarm får digitala lås installerade hos sig som behörig personal kan öppna med sina mobiltelefoner.

Mycket tyder på att åtminstone vissa lås har ett konstruktionsfel som gör att dörren blir svåröppnad om batterierna tar slut. NP har haft kontakt med sonen till den 95-åriga kvinnan som blev inlåst. Han berättar att hans mor ringde honom på kvällen och berättade att hon inte kunde komma ut.

Inte heller hemtjänstpersonalen, som fick nyckeln av 95-åringen genom brevinkastet, lyckades öppna dörren manuellt.

Även när batterierna är slut ska det gå att öppna dörren inifrån men det krävs att man använder kraft.

– Det är otroligt konstigt, man måste ta i hårt. Det klarade inte min mamma, som också är på väg in i demens. Vad hade hänt om hon hade ramlat och inte kunde röra sig? säger 95-åringens son.

Händelsen löstes genom att brandkåren tog stegen upp och klättrade in genom fönstret. En brandman kunde sedan få upp dörren inifrån.

En liknande incident ska ha inträffat tidigare i år.

Batterierna i låsen som installerades för 1,5 till två år sedan är på väg att ta slut och måste bytas ut. Enligt Nynäshamns kommuns socialchef, Charlotte Dahlbom, är det hemtjänstpersonalen som har ansvar för att kontrollera batterinivån på dörrlåsen. Det har alla privata utövare och kommunens egen hemtjänst fått information om.

– Någonstans har det fallerat. Nu måste vi undersöka vad som har hänt och lära av det så att det inte händer igen. Vi måste följa upp och se till att hela kedjan håller ihop, säger hon.

Jenny Ohlsson, enhetschef för kommunens larm- och låsenhet, beklagar det inträffade och ser allvarligt på händelsen.

– Det värsta som kan hända är att äldre känner oro över det här, speciellt med tanke på att så många är nöjda med den nyckelfria hemtjänsten och trygghetslarmen, säger hon.

Därför har kommunen påskyndat arbetet med att uppgradera mjukvaran i de digitala dörrlåsen. Uppgraderingen gör att batterinivån på varje lås kan fjärravläsas. När batterinivån blir för låg går det ut en varning till larm- och låsenheten.

Uppgraderingen ska göras av hemtjänstpersonalen vart efter men efter händelsen i förra veckan har kommunens larm- och låspersonal tagit tag i det, enligt Jenny Ohlsson. Kommunen har också kontaktat tillverkaren för att höra om de kan åtgärda problemet.

Drogpåverkad högg i träd

$
0
0
Man svingade yxa mot träd i Ösmo.

En man greps misstänkt för narkotikabrott i Ösmo i fredags förmiddag. Personal från Vansta förskola ringde polisen om att en man gick beväpnad med yxa och högg i träd vid skolan. När han greps hade han narkotika på sig och var tydligt påverkad.
I lördags vid 17-tiden greps en annan man i Ösmo misstänkt för narkotikabrott, rån och misshandel. Mannen hade slagit en annan man på Nynäshamns station på dagen och stulit hans plånbok med 800 kronor.

Sorunda föll knappt mot Norrköping

$
0
0
Söndagens handbollsmatch blev en jämn historia. Till slut fick dock Sorunda se sig besegrat av Norrköping.

Sorunda IF satte högsta fart direkt under söndagens match mot Norrköpings HK i handbollsherrarnas division 2 östra. Genom ett fint genombrott tog sig högernian Daniel Sjölund igenom Norrköpingsförsvaret. Avslutet var bra och det var 1-0.

Kort därpå gjorde Sorunda även matchens andra mål och efter att lagets målvakt, Kristoffer Lunde, gjort en fin räddning kom hemmalaget i ett nytt anfall. Där lyckades Linus Karlkvist snappa upp en retur ute på högerkanten. Med en lång passning hittade han över till Patrik Jonsson som inte gjorde något misstag.

Drömöppningen var ett faktum. Det stod 3-0 på resultattavlan och dröjde nästan åtta minuter innan gästerna hade gjort sitt första mål i matchen.

– Vi hade lite flyt i början och fick det mesta att klaffa så det var en bra start, kommenterade Kristoffer Lunde.

Sakta men säkert tog dock Norrköping över taktpinnen. Plötsligt var Sorunda inte lika effektivt i sina anfall och Norrköping lyckades gå i kapp och förbi.

Drygt 26 minuter in i matchen hade Norrköping ett bra läge att göra mål. Kristoffer Lunde i Sorundamålet visade dock upp sig från sin bästa sida när han tog några steg ut och räddade, till stort jubel från publiken i Sunnerbyhallen. Efter att lagen gjort ytterligare varsitt mål innan halvtid stod det 10-12 när lagen gick ut för pausvila.

Sorunda öppnade nästan lika bra i den andra halvleken som i den första. Först reducerade man och när Linus Karlkvist satte kvitteringen såg det ut ljust ut för hemmalaget. Norrköping svarade dock med att göra fyra raka mål under de nästföljande minuterna.

Men Sorunda vek inte ned sig. Med elva minuter kvar av matchen kom Jesper Lindgren igenom på högerkanten. Hans skott gick i mål och det var 15-16. Norrköping gjorde då tre raka mål och det såg ut att vara över för Sorunda.

Hemmalaget vägrade dock att ge upp och med två minuter kvar av matchen lobbade Patrik Jonsson in en straff till 18-20. Kort därpå gjorde Daniel Sjölund mål på ett distansskott och det stod 19-20 med en minut kvar av matchen.

Men i stället för en kvittering kunde Norrköping punktera matchen. Efter två sena mål från gästerna skrevs slutresultatet till 19-22.

– Det är inte mycket som skiljer och det är synd att vi inte lyckas vinna. Men vi har haft en del skador i början av säsongen och är inte helt samspelta, sa Kristoffer Lunde efter matchen.

Besvikelsen var stor i Sorundalägret men tränaren Öystein Lunde hade analysen klar för sig.

– Vi gör ändå en relativt bra match, framförallt försvarsmässigt. Samtidigt är Norrköping duktiga, sa han efter matchen.


Fler får jaga på kommunens mark

$
0
0
Nynäshamns kommun vill släppa in fler jägare till de kommunägda jaktmarkerna.

Sedan 1994 har kommunens viltvårdslag jakträtten på Nynäshamns kommuns marker, som finns i södra delen av kommunen.

Efter att kommunen köpte stora markområden av Stockholms stad har de kommunägda jaktbara området vuxit från knappt 2 000 till nästan 4 000 hektar.

– På de gamla Stockholmsmarkerna finns nio jaktarrenden. Där sköter jaktlagen jakten självständigt. Jaktarrendena där kommer att förnyas med ambitioner om mer kontakt med kommunen, öppna kortjakter, utveckling av jägarnas kunskap och förväntan om samverkan med övrigt friluftsliv som till exempel orienteringssporten. Arrendeavgiften kommer att höjas med runt en hundralapp per hektar, säger Nynäshamns kommuns skogsförvaltare David Eiderbrant.

Jaktupplåtelsen på kommunens andra marker skiljer sig väsentligt från jakten på de gamla Stockholmsmarkerna. Där har kommunens viltvårdslag ensamrätten att jaga i dag. För viltvårdslaget är jakten kostnadsfri, och i gengäld tar laget hand om grävlingar, älgar, råddjur, vildsvin och andra djur som har irrat sig på fel platser i stadsmiljö. Kommunen bekostar viltvårdslagets viltfoder och fällavgifter.

– Jag nedvärderar inte på något sätt viltvårdslagets arbete. Men med tanke på att det i norr finns nio jaktlag på 2 500 hektar är jakttrycket mycket lågt i söder, där endast åtta till tolv jägare jagar på ett nästan lika stort område. Vi borde kunna ha många fler som jagar på det här stora området, oavsett hur upplåtelsen än kommer att se ut, säger David Eiderbrant.

Generellt sett har efterfrågan på möjligheter att jaga ökat kraftigt i Stockholmsområdet under de senaste åren. Det har skett samtidigt som endast enstaka personer har nappat på möjligheten att delta i den kommunala dagkortsjakten, berättar han.

– Därför vill vi att fler involverar sig i jakten genom att bli medlemmar i ett jaktlag, vilket ger ett djupare engagemang.

Målet för nyordningen är att fler ska få chansen att jaga på kommunens marker i söder. Ett viktigt syfte är också att öka jaktintäkterna så att jakten ska kunna bära sina egna kostnader, förklarar han. Det kan åstadkommas genom att jaktlagen i söder betalar för sin jakt, men för jourärendena föreslås de få betalt per anmält ärende.

Tanken är också att jaktlagen som jagar på kommunens marker ska få årlig vidareutbildning i vildsvinsjakt och andra viltförvaltningsfrågor, vilket kan bidra till en hållbar viltförvaltning och minska vildsvinsskadorna, förklarar David Eiderbrant.

Ännu har formerna för den nya organisationen inte blivit beslutade. Kommunen har fört en dialog om förslaget med jägarna.

Rishopen kan få ett stärkt skydd

$
0
0
Rishopen på Sorunda malm kan få ett stärkt skydd. Det avgörs efter att länsstyrelsen har synat om grannfastighetens nya avfart hotar platsens kulturhistoriska värden. De kan vara större än vad som hittills är känt.

NP berättade nyligen om markarbetena som nu görs för Södertörns ryttarstadion nära väg 225. Efter att Nynäshamns kommun har ställt sig frågande till länsstyrelsens godkännande till arbetena, ska myndigheterna besöka platsen tillsammans nästa vecka.

– Det finns uppgifter om att rishopen kan stå på en gammal avrättningsplats. Det innebär att det kan finnas nedgrävda rester av människor i marken, säger Sofia Andersson på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Länsstyrelsen ska bland annat att avgöra om kullen med rishopen behöver ett särskilt skydd, då en del av marken har blottlagts av den nya vägskärningen.

Nynäshamns kommunantikvarie Maria Landin har länge haft en teori om att Sorundas gamla galgbacke kan ha stått på det högtbelägna Fullbro malm.

– Rishopar växte ofta på platser som förknippades med olycka, säger hon.

Av en slump träffade hon för några år sedan på ett mål i Sotholms härads dombok som handlar om ett kvinnolik som hittades våren 1712 i Söderäng. Rätten kom fram till att kvinnan hade tagit sitt liv, och skarprättaren ålades att gräva ner henne. Kvinnan fick inte begravas i vigd jord då själmord ansågs som en stor synd.

Eftersom det är drygt två mil fågelvägen till Sorunda härads avrättningsplats, Galgstenen i Jordbro, är det otänkbart att liket skulle ha förts till Jordbro, menar Maria Landin. Mot det talar också likets ohanterliga skick. Om Sorundas gamla avrättningsplats låg på Fullbro malm kan liket ha begravts där.

Dubbelspår börjar byggas i december

$
0
0
Bygget av dubbelspåret på Nynäsbanan mellan Hemfosa och Tungelsta drar i gång i december. Arbetena kräver att spåret mellan Nynäshamn och Västerhaninge stängs av helt i sex veckors tid sommaren 2015 och sommaren 2016.

– Regeringen beslutade om järnvägsplanen för Nynäsbanan den 16 november. Det gör att planen har vunnit laga kraft och vi kan börja med järnvägsutbyggnaden mellan Hemfosa och Tungelsta, berättar Gunnar Hammar, som leder projektet på Trafikverket.

Arbetena drar i gång i december. Uppdraget ska skötas av Peab.

– Man kommer nu att bygga enkelspåret till ett dubbelspår på en sträcka som är fem kilometer lång, säger Gunnar Hammar.

Också alla plankorsningar längs denna sträcka ska byggas bort och ersättas med broar eller tunnlar.

– Vi ska även göra omfattande arbeten vid Tungelsta station, där man bygger en tunnel under spåret. Vid stationen byggs också en uppgång med hiss till perrongen, säger Gunnar Hammar.

Enligt Trafikverket kommer arbetena inte att förlänga slutrestiden för resenärerna som pendlar från Nynäshamn.

– De fördröjningar som uppstår kan pendeltågen knappa in på andra ställen på Nynäsbanan.

Men pendeltrafiken ska stängas av helt under sex veckors tid mellan Västerhaninge och Nynäshamn sommaren 2015 och sommaren 2016.

– Då stängs pendeltrafiken av från midsommar. Tyvärr kräver många av arbetena att trafiken måste stängas av säkerhetsskäl och tekniska skäl, säger Gunnar Hammar.

Under avstängningen ersätts pendeltågstrafiken mellan Västerhaninge och Nynäshamn av bussar.

Medan pendelspåret är helt avstängt görs även andra åtgärder på Nynäsbanan. Till dem hör vissa hastighetshöjande åtgärder i Ösmo för att kunna korta restiden något.

Ett informationsmöte om spårarbetena ska anordnas i februari för de närmast berörda.

Med anledning av att Haninge kommun planerar för en stor ny stadsdel, den så kallade Vegastaden, ska man bygga en ny pendeltågsstation för den nya stadsdelen där man ska bygga nya bostäder, verksamheter och skolor. Pendeltågsstationen är tänkt att fungera som ett nav för Vegastaden.

– Enligt planerna kan vi börja bygga den nya stationen i mars. Arbetena ska samordnas med dubbelspårsarbetet och tiden för när spåret stängs av, säger Gunnar Hammar.

Dubbelspåret ska vara klart till december 2016.

Mat för 400 miljoner upphandlas

$
0
0
Nu har underlaget släppts för upphandling av livsmedel till Nynäshamns, Tyresö och Haninge kommuner till ett totalt värde av 400 miljoner kronor mat.

Fördelat på 18 varugrupper, med allt från kryddburkar, 12 grams köttbullar och färdiglagad uppskivad plommonfylld fläskstek, har Södertörns upphandlingsnämnd annonserat ut tre kommuners totala livsmedelsbehov. Totalt rör det sig om 1 302 varuslag.

Det är Nynäshamns kommun, som tillsammans med Tyresö och Haninge kommuner vill pressa priserna och samtidigt öka det ekologiska inslaget.

Tanken har också varit att dela upphandlingen i flera varugrupper för att lokala producenter ska ha en möjlighet att bli leverantörer.

Ett exempel är varugruppen ”färsk korv”, ett annat är ”färskt bröd”.

För att över huvud taget kunna vara med och lämna anbud måste företaget uppfylla alla normala regler, förordningar och lagar. Man ska också kunna lämna minst två referenser till tidigare eller pågående leveransavtal för varje varugrupp.

Trots att det är tre kommuner som gemensamt handlar upp, skiljer sig Nynäshamn från Tyresö och Haninge när det gäller antalet leveransställen.

Upphandlingen bygger på en kommungemensam transportorganisation där alla leverantörer lämnar sina varor till en transportcentral. Där ska de olika leveranserna sorteras och sedan samlastas så att det bara blir en varubil till varje kök, i stället för att alla leverantörer ska köra varsin bil till alla kök.

Men när det gäller Nynäshamn sker de samordnade transporterna enbart till de största tillagningsköken i Gröndalsskolan, gymnasiet, hotell- och restaurangprogrammet i Folkets Hus, Rosengården, Sunnerbo och Vanstaskolan.

För alla kommuner gäller dock att känsliga färskvaror alltid levereras direkt till det beställande köket.

För alla varugrupper, utom färskt bröd, gäller det att kunna leverera till alla tre kommuner. För färskt bröd är upphandlingen uppdelad kommunvis.

För många varor begärs också pris för en ekologisk variant när det är möjligt. Det är också en uttalad strävan från kommunerna att öka andelen ekologiskt säkrade livsmedel.

Det finns för varje varugrupp exakta specifikationer. Till exempel är det för färsk korv angivet såväl kötthalt som hur mycket varje korv ska väga. På begäran vill kommunerna också kunna anpassa såväl kryddning som storlek på korven för att kunna tillgodose önskemål från elevernas matråd.

Fram till den 19 januari har hugade spekulanter på sig att gå igenom underlagen och lämna sitt anbud på en eller flera varugrupper, anbud vars prisnivåer ska vara bindande i sex månader.

Därefter sker utvärdering där anbud som inte uppfyller samtliga krav sorteras bort. Prövning sker också utifrån krav på varje enskild produkt.

Sedan avtal tecknats gäller det i två år, från och med att alla tre kommuner skrivit under avtalet. Kommunerna har rätt till två förlängningsperioder om ett år vardera. Efter den andra förlängningsperioden, alltså maximalt fyra år, upphör avtalet att gälla utan föregående uppsägning.

Skolskjutsfall gick till domstol

$
0
0
Förvaltningsrätten har gett Nynäshamns kommun rätt i ett fall där en mamma krävt skolskjuts från dörren för sin sexåring, i stället för att han ska behöva gå närmare en kilometer till en uppsamlingsplats.

De beslut om skolskjuts som kommunerna fattar kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Det har en mamma bosatt på landsbygden i Nynäshamns kommun gjort. Hon tycker inte att den väg som hennes pojke måste gå till uppsamlingsplatsen är säker nog.

Vägen är mörk och det förekommer mer trafik än man tror, berättar hon.

Barn- och utbildningsnämnden har bedömt att skolpojkens väg till bussen (705 meter) inte är för lång eller för hårt trafikerad.

Nynäshamn erbjuder, som många andra kommuner, gratis skolskjuts till barn i förskoleklass. Förvaltningsrätten konstaterar att det inte finns någon lagstadgad rättighet för sexåringar att få skolskjuts (det gäller först i grundskolan). Därför gör man heller ingen prövning av mammans skäl till överklagande.

Enligt Skolverket behöver kommunerna inte erbjuda skolskjuts ända fram till dörren om det inte finns särskilda omständigheter, som exempelvis att barnet har någon funktionsnedsättning.

Kommunerna får organisera skolskjutsverksamheten som de vill, men ska beakta sådant som trafikförhållandena.

Viewing all 7453 articles
Browse latest View live


Latest Images