Quantcast
Channel: MK-RSS
Viewing all 7453 articles
Browse latest View live

Kommunen vill sluta reglera Muskan

0
0
Nynäshamns kommun vill sluta reglera vattennivån på sjön Muskan i Ösmo, då sjön inte längre nyttjas som vattentäkt. Tanken är att ersätta reglerdammen vid Muskans utlopp med fiskväg, till fiskars och andra djurs fromma.


Ösmo. Sedan 1959 har Nynäshamns kommun reglerat Muskan genom en reglerdamm i Muskans utlopp till Hammerstaån. Sjöns vattennivå höjdes då för att öka sjöns volym, vilket krävdes för att kunna försörja Ösmo och Nynäshamns tätorter med dricksvatten ur sjön. Det gjorde det också möjligt att förse raffinaderiet i Nynäshamn med processvatten.
Nynäshamns kommun arbetar nu för att få den gällande vattendomen omprövad för att slippa regleringen.
– Det beror på att vi sedan 2009 får vårt dricksvatten via Stockholm Vatten, förklarar Malin Qviberg på Nynäshamns va-avdelning.
Regleringen har, med andra ord, förlorat sitt syfte, då stockholmsvattnet i dag förser också raffinaderiet med processvatten.
Utredningar görs nu för att se om man kan ersätta reglerdammen med en skötselfri fiskväg.
– Vi behöver också hitta en naturlig ny höjd för vattennivån i sjön, och för det behöver man bygga någon form av tröskel mellan sjön och Hammerstaån, säger Malin Qviberg.
Också det utreds nu.
Tanken är att sjöns vattennivå och utflöde till Hammerstaån ska återgå till en mer ursprunglig nivå med naturliga variationer i vattennivån.


Nynäshamn får högre miljöbetyg

0
0
Kommunen har klättrat uppåt i en miljöjämförelse som tidningen Miljöaktuellt har gjort.

När tidningen Miljöaktuellt i förra veckan presenterade sin årliga rankning av Sveriges bästa miljökommuner stod Nynäshamn för en anmärkningsvärd klättring. Efter att i fjol ha placerat sig på plats 72 är Nynäshamn numera Sveriges 34:e bästa kommun, sett ur ett miljöperspektiv.

Det var sjunde året i rad som tidningen gjorde den här rankningen. Den baseras dels på tidningens egen enkät, dels på uppgifter från flera myndigheter och organisationer som arbetar för ett bättre klimat.

I undersökningen granskade Miljöaktuellt en rad aspekter som har med kommunernas miljötänk att göra. Bland annat jämfördes andelen ekologiskt odlad åkermark, vilka planer som finns för friluftsliv samt hur mycket ekologisk mat kommunerna köper in. De olika delarna räknades sedan ihop till en slutpoäng, där Nynäshamn fick 38.4 av maximalt 60.
Priset som Sveriges bästa miljökommun 2015 gick till Örebro.

Nynäshamn klättrar i miljörankning

0
0
Nynäshamn stod för en riktig klättring i tidningen Miljöaktuellts årliga miljörankning nyligen. På listan över Sveriges bästa miljökommuner hade Nynäshamn klättrat från plats 72 till 34. Av 290 kommuner.

När tidningen Miljöaktuellt nyligen presenterade sin årliga rankning av Sveriges bästa miljökommuner stod Nynäshamn för en anmärkningsvärd klättring. Efter att i fjol ha placerat sig på plats 72 är Nynäshamn numera Sveriges 34:e bästa kommun, sett ur ett miljöperspektiv.

Det var sjunde året i rad som tidningen gjorde den här rankningen. Den baseras dels på tidningens egen enkät, dels på uppgifter från flera myndigheter och organisationer som arbetar för ett bättre klimat.

I undersökningen granskade Miljöaktuellt en rad aspekter som har med kommunernas miljötänk att göra. Bland annat jämfördes andelen ekologiskt odlad åkermark, vilka planer som finns för friluftsliv samt hur mycket ekologisk mat kommunerna köper in. De olika delarna räknades sedan ihop till en slutpoäng, där Nynäshamn fick 38,4 av maximalt 60.

Sveriges bästa miljökommun 2015 blev Örebro.

Sunnerbyhus lovade befolkningsökning

0
0
I Sunnerby byggdes de första kedjehusen som lovade utveckling och befolkningstillväxt i Sorunda. 1966 var också ”pop” ordet på allas läppar och terylenbyxorna ett riktigt modeplagg.

Att ungdomskulturen växte sig stark under 1960-talet syns tydligt i NP år 1966. Tidningen är full av ungdomsmode, ungdomssport och bildreportage från popkvällar.

En konstisbana på Estö IP stod högt på önskelistan bland invånarna, och 1966 sattes en ”Isbanebarometer” upp på en husvägg i korningen Fredsgatan/Centralgatan så att allmänheten skulle kunna se hur mycket pengar som hade kommit in efter insamlingar och donationer (NP 11/3, se nedan). NIF stod för insamlingen.

Bostadsbristen hade varit stor länge. Men det byggs och byggs. Ett exempel är kedjehusen i Sunnerby. NP var på besök när det första visades upp. I etapp ett skulle 55 hus byggas, och sedan ytterligare 20. För ett genomsnittshus i det nya området fick man ge 103 100 kronor. ”Med detta Sunnerbyområde har Sorunda tagit ett stort steg i utvecklingen och man kan påräkna att den förut minskande befolkningssiffran nu kommer att antaga en stigande kurva” skriver NPs reporter ”EHA.

Även på andra håll byggdes det. Eller planerades. I Backluraområdet i Nynäshamn planerades en ny stadsdel med 700 lägenheter (NP 1/2), och på nuvarande Vikgatan byggdes 15 radhus (NP 18/3).


Mer från 1966:

* Nynäshamns stad lät landstinget köpa 18 767,8 kvadratmeter av kvarteret Nornan. Där byggdes sedan det nya annexsjukhuset. Planen var att det skulle vara klart 1969.

* Natten till 9 februari slogs köldrekord i Nynäshamn med -33,5 grader. Stadens vattenverk började mäta väder 1953 (NP 11/2). Stockholm hade den lägsta köldnoteringen sedan 1871: -25,5 grader.

* Nynäshamn firade 20 år som stad med ”Lions City-fest” i ett bilfritt centrum 20-21 maj. Skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt var på plats med en show .

* Vid 19-tiden torsdagen den 28 april rasade en del av Torövägen som förbinder Torö med Svärdsö. Omkring 200 meter av vägbanan släppte och sjönk ner i vattnet i Norrskogsviken. Strax före raset hade Toröbussen passerat och kringboende varnade kommande bilister. Första bilen stoppade bara några meter från raskanten (NP 29/4). En ”flytande landsväg” i form av en 80 meter lång pontonbro byggdes sedan av militären (NP 6/5).

* NP hade i augusti 1966 för första gången radio- och tv-sidor (NP 23/8).

* Per Oscarsson klär i av sig i bara kalsongerna och föreläser i sexualkunskap i programmet Hylands hörna, varvid en folkstorm utbryter.

* Telefonkatalogen för Stockholm vägde 4 kilo.

David Nzinga spelar in ny film

0
0
I veckan spelar den prisbelönte manusförfattaren och skådespelaren David Nzinga in sin andra kortfilm i Haninge. I juli är det sedan dags att ge sig in i långfilmsvärlden.

Tidigare i år vann David Nzinga - som delvis är uppvuxen i Nynäshamn - fyra priser på Sveriges kortfilmsfestival för filmen ”Jag har din rygg”. Nu kommer uppföljaren ”Gola inte” och under hela veckan kommer inspelningarna att pågå vid Fredrikgymnasiet i Haninge.

– De här filmerna ligger helt rätt i tiden eftersom de tar upp aktuella ämnen i det mångkulturella samhället, säger David Nzinga.

Huvudpersonen i ”Gola inte” heter Simon. När han kommer tillbaka till den förort där han växte upp för att bli lärare får han information om en incident som försätter honom i en svår situation: Ska han skydda de ungdomar han känner som privatperson eller ska han ”gola” och anmäla?

David Nzinga kommer själv att spela huvudrollen. Han berättar att han efter sitt arbete i projektet Vägen ut, som började i Jordbro men som nu även finns i Ösmo, kan identifiera sig med Simon.

– Vi ställs inför liknande dilemman när vi träffar ungdomar som öppnar upp sig för oss. Det är omöjligt att inte bli berörd som privatperson.

Redan den 31 juli drar nästa filminspelning i gång. Då ska långfilmen ”Kluven dröm” spelas in i Haninge. I den kommer två guldbaggenominerade skådespelare att medverka.

– Jag vill inte avslöja vilka det är men det ska bli roligt att jobba med dem.

Nu kan man ta cykeln på bussen

0
0
Trycket blev för stort, SL ändrade sig: Nu kan man ta cykeln med sig på ersättningsbussen. Men bara avgångar som passar Gotlandsbåtarna.

Protesterna mot att man inte kunde ta med sig cykeln på ersättningsbussarna mellan Nynäshamn och Västerhaninge blev för stort. Redan i lördags satte SL in en ”cykelbuss” – linje 35C – på sträckan. Buss 35C går inte alla avgångar, utan är anpassad efter Gotlandsfärjorna. Mellan 10 och 15 cyklar per avgång får plats, och det är ”först till kvarn” som gäller. Resenärer som inte får plats med sin cykel på bussen omfattas inte av SL:s resegaranti. På sl.se finns avgångstiderna.

Polhems huvudwerk spelas i Sorunda

0
0
I den vackraste solnedgång som tänkas kan, hade musikalen Polhems huvudwerk premiär i Prästgårdsparken i Sorunda i lördags. Och det är inte för sent för den som inte hann till premiären.

Hyfsat många i publiken, men inte helt fullsatt, var det när Polhems huvudwerk hade premiär för tredje gången och även den här gången i Prästgårdsparken i Sorunda. Den sommar som har varit hittills kanske avskräckte många från att våga förköpa biljett. Men under lördagskvällen sken solen i kapp med skådespelarna.

Med en bakgrund av kvällssolsdränkta björkar gjorde den barnstinna ensemblen succé när man bjöd på historien om Sorundas egen Leonardo da Vinci; Christopher Polhem.

Ensemblen innehöll i år ovanligt många barn och ungdomar. En medveten satsning, enligt manusförfattaren och producenten Ylva Eggehorn.

– Det är cirka 30 barn och ungdomar mellan 4 och 25 år som är med, berättar hon.

Teatermusikalen tar oss med på en resa från Christopher Polhammar (han hette så innan han blev adlad) som liten och övergiven men full av drömmar och inte minst idéer, över ungdoms- och vuxenåren, till det lyckliga slutet av pjäsen då han äntligen får sin Maria Hoffman, spelad av Julia Nilsson.

Polhem i ungdomsåren spelades som tidigare av Nils Närman Svensson, och Julia Ågren spelade precis som förra gången rollen som Christoffer Polhem i barnaåren. Historiens berättare var Polhem som gammal, och han spelades för tredje gången av Lars-Ingemar Björkås-Björsell.

Sorg och förtvivlan varvas flitigt med uppsluppna, lustiga scener och sånginsatserna är fantastiska. Det är något speciellt med friluftsteater, så ta chansen att stifta bekantskap med Polhem. Den 1-5 juli kan man se pjäsen om Sorundas egen Leonardo da Vinci.

Vandrarhem byggs i Norsbol

0
0
I Norsbol pågår bygget av ett nytt vandrarhem. Vandrarhem Tallbo ska ha plats för ett 30-tal gäster och kommer att ha öppet året runt. Möjligtvis smygöppnar man redan till hösten.

– Jag tror att det finns underlag för ett vandrarhem här och det ska bli kul att komma i gång, säger Christer Abramsson, ägare till Vandrarhem Tallbo.

Under våren och den tidiga sommaren har lyftkranar och baracker satts upp i Norsbol, på vägen mellan Nynäshamn och Torö. Anledningen är att markägaren, Christer Abramsson, bygger ett vandrarhem.

Christer Abramsson berättar att han under flera års tid har funderat på att starta en sådan verksamhet. Till slut gjorde han slag i saken och efter en tids praktiska förberedelser med ritningar och bygglovsansökningar kunde Vandrarhem Tallbo börja byggas i maj.

– Vandrarhemmet ligger bra till för alla som ska semestra på Torö och Landsort men kommer att drivas året runt.

Totalt ska vandrarhemmet ha plats för ett 30-tal gäster, fördelade i 15 dubbelrum. De flesta rummen ska ligga i de byggnader som håller på att byggas, men eftersom de tre rummen som ska ligga i fastighetens huvudbyggnad redan är klara menar Christer Abramsson att det kan vara dags att öppna snart.

– De stora byggnaderna ska vara klara att användas under första halvan av 2016, men om jag kan smygöppna redan till hösten vore det en rolig bonus.


Koncentrerat när bilarna bytte sida 1967

0
0
Den 3 september 1967 skedde högertrafikomläggningen i Sverige. I Nynäshamn jobbades det för fullt inför den så kallade Dagen H.

NP 90 år. Klockan 05 på söndagsmorgonen den 3 september 1967 var det dags. All fordonstrafik och alla cyklister skulle hädanefter använda det högra körfältet på vägar med dubbelriktad trafik, och hålla till höger vid mötande trafik på enfiliga vägar.

I Nynäshamn jobbade man under sommaren med omläggningar av gatukorsningar inför ”Dagen H”. Skolbarnen lärde sig om högertrafiken i skolan och det anordnades studiecirklar där alla var välkomna att förbereda sig.

Under Dagen H var det ett stort polispådrag i Nynäshamn, för att på bästa sätt hjälpa bilisterna att ta de första stegen ut i högertrafik. Även frivilliga vägledare, i form av både högstadieelever och olika föreningar som utbildat sig med en vägledarkurs, fanns på plats.

Trafikolyckorna i hela Sverige hade varit färre än en vanlig kväll dagen innan, och endast en olycka skedde i Nynäshamnstrakten under den mycket koncentrerade första dagen. De flesta bilister var ute och åkte för att prova på hur det skulle vara, och barnen ombads att gå i stället för att cykla till skolan.

Den första ”högertrafikolyckan” skedde i korsningen Södertäljevägen-Muskövägen-Nynäsvägen (alltså det redan tidigare ganska olycksdrabbade ”Ösmokorset”) när en bil körde in i en framförvarande bil som hade stannat för att släppa fram trafiken i korsningen.


Andra händelser 1967:

* I Stockholms län var 188 700 män och 88 700 kvinnor yrkesverksamma.

* Gröndalshallen öppnade, med en högtidlig invigning den 17 december.

* NIF Bandy bjöd för första gången in till dambandy. Ett tiotal kvinnor dök upp, vilket innebar en fortsättning på dambandyn.

* Musiken stod i centrum när Gröndalsskolan blev bestulen på fem bandspelare, trots att det även fanns filmprojektorer och tv-apparater i samma rum.

*Nynäshamnarna såg färg-tv för första gången. Det visades ett kort klipp på Nynäs Foto-Radio-Tv på Stadshusplatsen i augusti 1967.

Rånade guldbutik – ville ha fängelse

0
0
Nio månaders fängelse fick den man som rånade butiken Maritzas Guld Silver & Ur i augusti förra året. Rånet utförde han för att få en fängelsedom och få hjälp att bli kvitt sitt kriminella liv.

Den 23 augusti 2014 rånades butiken Maritzas Guld Silver & Ur i Nynäshamn. En man med rånarluva hotade två anställda med pistol och yxa, och tvingade dem att lämna över 2 100 kronor ur kassan. Nu har rånaren, en man i 20-årsåldern boende i Nynäshamns kommun, dömts till fängelse i nio månader. Vilket var precis vad han ville.

Efter rånet angav nämligen mannen sig själv till polisen och erkände allt. Polisen tog hand om yxan och den luftpistol som mannen hade använt vid rånet.

Både i polisförhör och senare i tingsrätten förklarade mannen att hans mål hela tiden hade varit att bli dömd till fängelse, som en sista möjlighet att bli fri från sitt kriminella liv. Han berättade också att han tidigare hade begärt hjälp på olika sätt, men att han då hade misslyckats med att komma till rätta med sitt liv.

Mannen var narkotikapåverkad vid tidpunkten för rånet och dömdes även för ringa narkotikabrott.

Villaägare känner sig lurade av kabelbolag

0
0
Svenska Stadsnät Nynäshamn erbjöd villaägare nedgrävd fiberkabel till ett förmånligt pris. Men nästan hälften får inte vad de har beställt. – De känner sig lurade, säger Rolf Lindqvist på Villaägarna Nynäshamn.

Förra året stämde Telia Sonera bredbandsföretaget Svensk Infrastruktur för felaktig marknadsföring av fiberanslutning. I ett pressmeddelande från Telia stod det att ”det är en självklarhet att villaägarna ska kunna lita på att den information som ges är korrekt”.

När Villaägarna Nynäshamn skulle hjälpa sina medlemmar att få fiberanslutning vände de sig till Svenska Stadsnät, SSAB i Nynäshamn som ägs av Telia Sonera, för att förhandla fram ett bra pris.

Villaägarnas medlemmar skulle få 3 200 kronor rabatt och i informationen från SSAB stod det tydligt att fiberkabeln skulle grävas ned i marken.

Men när projektören från Skanova, det företag som sköter dragningen av kabeln och som också ägs av Telia Sonera, åkte runt till kunderna fick nära hälften beskedet att kabeln skulle dras via luftledning.

– Jag har bombarderats av samtal från besvikna medlemmar som känner sig lurade. Det här är ju inte vad de beställde, säger Rolf Lindqvist, som är kassör på Villaägarna Nynäshamn och den som förhandlade fram avtalet med SSAB.

Två gånger tog han kontakt med förhandlingsparten på SSAB som försäkrade att alla skulle få sin kabel nedgrävd. Trots det ändrade sig företaget senare och meddelade att alla hushåll som i dag har luftledning även kommer att få sin fiberkabel via luften. Ville kunden ändå ha sin kabel nedgrävd kunde detta göras mot en extra kostnad motsvarande den rabatt som Villaägarna Nynäshamn hade förhandlat fram.

– De har brutit sitt avtal helt enkelt, säger Rolf Lindqvist.

I den information som finns på SSAB Nynäshamns hemsida om hur fiberkabeln dras har det nu lagts till en mening: ”I vissa fall kan en anslutning även ske via luftledning.”

Rolf Lindqvist menar att kablarna kommer att behöva grävas ned inom några år ändå eftersom samhället mer och mer går ifrån luftledningar som ofta drabbas av driftstörningar på grund av väder och vind.

– Vi är rädda att det blir en ytterligare kostnad för våra medlemmar. Den svekdebatt som vi haft med Svenska Stadsnät hade vi gott kunnat vara förutan, säger han.

Linda Fagerlind, stadsnätschef på SSAB Nynäshamn, försäkrar att kvaliteten blir den samma oavsett hur fiber ansluts.

– Vi beklagar att vi initialt förmedlat felaktig information till kunderna, säger hon.

SSAB har en ångerrätt på två veckor. För de vars ångerrätt har gått ut kommer den att förlängas så att alla som beställt fiber via företaget ska kunna säga upp sitt avtal.

– Vi kommer att kontakta alla som berörs senast denna vecka, säger Linda Fagerlind.

Doug Seegers redo för Folkets Hus i Nynäshamn

0
0
Den 9 juli kommer Doug Seegers till Nynäshamn. Den amerikanske countrystjärnan berättar för NP om sin musik och hur han ser på sin pågående turné.

– Det kommer att bli underbart att turnera i Norden. ”I feel good” som James Brown skulle ha sagt, säger Doug Seegers med ett skratt.

När NP får en pratstund med Doug Seegers har han just påbörjat sin Nordenturné med tre raka spelningar på Skebobruk i Norrtälje. Under sommaren kommer han att fortsätta sin resa runt i Sverige och Norge och totalt ska han spela på ett 30-tal platser i de två länderna.

En plats som han kommer att besöka är Nynäshamn. Torsdagen den 9 juli, klockan 20.00, äntrar han Mysingenscenen i Folkets Hus.

– Egentligen känner jag inte till så mycket om Nynäshamn, men jag ser fram emot alla gig! Sverige är ett otroligt bra land och jag har bara positiva minnen härifrån,

Doug Seegers slog igenom för den svenska publiken 2014, då han medverkade i SVT:s program Jills veranda. Sedan dess har succén varit total för countryartisten. Singeln ”Going down to the river” släpptes i mars 2014 och seglade snabbt upp på toppen av den svenska Itunes-listan.

– Man vet aldrig i förväg om en låt ska slå eller inte men man kan lugnt säga att det är tre minuter som har förändrat mitt liv.

Doug Seegers berättar att låten handlar om att det alltid går att resa sig för att tvätta bort sina gamla synder och sorger om man hamnar snett i livet.

”Going down to the river” blev även titelspår på den skiva som släpptes i Sverige i maj 2014 och även på skivfronten blev det omedelbar succé. Under sommaren och hösten 2014 toppade skivan Sverigetopplistan tre gånger. Uppföljaren, en duettskiva som heter ”In Tandhem” och spelades in tillsammans med Jill Johnsson, släpptes i mars 2015 och toppade samma lista under tre veckor i våras.

Förutom det rent musikaliska menar Doug Seegers att en av förklaringarna till framgången är hans känslosamma historia. Efter flera år med alkohol- och drogproblem kom han tillbaka.

– En av de saker jag gillar mest med Sverige är att folk verkar uppriktigt glada över att jag blivit kvitt mina problem. Jag kom ur drogträsket med Guds hjälp och nu ser jag det lite som min plikt att använda min musik för att inspirera folk till att sluta med dåliga saker och vanor.

Just att inspirera sina medmänniskor är något som Doug Seegers återkommer till flera gånger under intervjun. Han menar också att han kan dra nytta av sina hemskaste upplevelser när han skriver ny musik.

– Allt jag skriver kommer från hjärtat och det finns inget bättre än att se människor som berörs av min musik. Egentligen tror jag att musik och inspiration är den bästa medicinen mot allt dåligt.

Eldskäggs runsten vid väg 73 ska flyttas

0
0
I dag hinner inte bilisterna som susar förbi se den - men snart ska Eldskäggs runsten vid infartsleden flyttas till en bättre plats.

Efter förslag från en medborgare har kommunen beslutat sig för att flytta den runsten, som i dag står vid väg 73. Anledningen är att den inte står på en nog synlig plats och bör göras mer tillgänglig.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att den ska flyttas norr om väg 73, i anslutning till en ny gång- och cykelbro som planeras mellan Hammarhagen och Karlsta. 

Runstenen ställdes där i samband med invigningen av infarten. Det var när Nynäshamn fick sin nya infartsled 2001 som dåvarande Vägverket beställde en minnessten, en modern runsten, där den gamla Kalvövägen möter infartsleden. Stenen tillverkades av Jan ”Eldskägg” Jonsson i Överfors.

Tidigare har man funderat på att flytta stenen till stationsområdet, men nu kommer den alltså få sin placering vid den nya gång- och cykelvägen.

Njut av jazz från havstrappan

0
0
I dag, den 1 juli, är det dags för Nils Agnas kvartett att kliva upp på Flötets scen i gästhamnen. Under några onsdagskvällar i sommar kan man njuta av jazz från havstrappan eller från någon av restaurangerna intill.

Mellan klockan 17 och 19 under några onsdagar framöver står unga musiker från Stockholmsregionen på restaurang Flötets scen, i gästhamnen i Nynäshamn.

Den 24 juni spelade Hampus Adami septett, och i dag, den 1 juli, är det dags för Nils Agnas kvartett att äntra scenen. I kvartetten spelar Jesper Söderqvist vibrafon, Mattias Olofsson spelar gitarr, Nils Agnas spelar trummor och Klara Keller är vokalist.

Men det tar inte slut där. Ytterligare fyra jazziga onsdagar har nynäshamnarna att se fram emot i gästhamnen i sommar. Alla under rubriken "Ung jazz på havstrappan". Den 8 juli spelar Oscar Bårman kvartett, och den 15 juli Manne Skafvenstedt kvartett. Den 22 juli står sedan Julia Kviberg (sång) och Leo Krepper (gitarr) på scen, och den 29 juli - vilket är den sista tillfället - är det Caroline Cederlöf (sång) och Daniel Kylén (piano) som står för underhållningen.

Föreningen Jazz i Nynäshamn ligger bakom evenemanget, i samarbete med Stockholms läns jazzklubbar och med stöd av Nynäshamns kommun.

Trubadurer och grillbuffé på Hembygdsgården

0
0
Lördag 4 juli gästas Hembygdsgårdens bar och BBQ lounge av Musikanterna och Stefan Olsson. Visor blandas med dofter från grillen.

På lördag, 4 juli, arrangerar Trubadurtåget en ny spelning på Hembygdsgårdens bar och BBQ lounge.

Först ut är Musikanterna med Mikael Lindström i spetsen.

– Vi är ett kompisgäng som spelar tillsammans helt kravlöst. Man vet aldrig hur många vi blir för gruppen är sammansatt av ett gäng musiker som kommer och går, säger han.

Musikanterna startade som en studiecirkel för folk som ville spela musik, testa olika instrument eller genrer, och spela ihop med andra. Fokus ligger på att ha roligt och när de spelar för publik går intäkterna till välgörenhet.

Efter spelningen på lördag finns det möjlighet för folk i publiken att komma upp på scenen och dra av en låt tillsammans med bandet.

Andra akten för kvällen är Stefan Olsson som spelade på Hembygdsgården även förra lördagen.

Det är Mikael Lindström som ligger bakom initiativet Trubadurtåget Nynäshamn. Det är ett nätverk av lokala trubadurer. som hjälper till att boka spelningar på lokala krogar. Musikern får publik och krögaren får gäster.

– Samarbetet med Hembygdsgården har varit fantastiskt och maten är suverän, säger Mikael Lindström.


Johanna Hultman tog guld på EM i kettlebells

0
0
När EM i kettlebells hölls i staden Kaunas i Litauen blev det guldregn för svenskorna. Högst upp på prispallen fick Johanna Hultman från Nynäshamn ta plats efter en imponerande seger. Men inför VM i höst är det än så länge oklart om hon ställer upp.

Efter guldet i SM förra året fortsätter segertåget för Nynäshamnsbon Johanna Hultman. Senast i raden av framgångar noterar vi guld i EM i helgen.
– Det känns såklart roligt, det är kul när det går så bra, säger Johanna Hultman.

Det var i kategorin veteraner mellan 45-49 år som Johanna Hultman briljerade. Grenen som hon tävlar i kallas för ”longcycle” och går ut på att lyfta tyngderna från markhöjd och upp över huvudet så många gånger som möjligt på tio minuter. Johanna Hultman tog guldet med 119 lyft medan tvåan klockade in på 105 stycken. En klar seger med andra ord.

Hon tog, tillsammans med de andra svenskorna, dessutom en prestigefull lagseger framför näsan på förhandsfavoriterna Ryssland.
– Ryssland är totalt dominanta och vinner allt hela tiden.

Då måste det varit extra roligt att vinna som lag?
– Ja, det var det, säger hon.

Nästa mästerskap är VM. Det går i november och hålls i Dublin, Johanna Hultman är i dagsläget osäker på om hon kommer att delta.
– Jag vet inte riktigt, det ska flygas dit och fixas boende och så.

Lokala konstnärers bilder av Nynäshamn

0
0
Sommarutställningen ”Bilder från trakten”, på Konstpoolen, bjuder på verk av Nynäshamnskonstnärer. Det är kul för turisterna att se vad vi har att erbjuda här, tycker Maria Oscarsson Marle.

Nynäshamn. Efter en hektisk vår på Konstpoolen var det knappt om tid för Maria Oscarsson Marle när hon skulle sammanställa en sommarutställning. Hon satte sig helt enkelt ner och tittade igenom vilka som ställt ut på konsthallen tidigare. Idén till utställningen ”Bilder från trakten” väcktes och nu visas den på Konstpoolen fram till den 8 augusti.

Flera av Nynäshamns bästa konstnärer medverkar.

– Att vi har fått ihop en sån bra utställning på så kort tid visar vilka fantastiska kreatörer vi har här, säger Maria Oscarsson Marle.

”Bilder från trakten” är en mångsidig samlingsutställning där fotografier varvas med olje- och akrylmålningar.

– Gemensamt för konstverken är att de påminner oss om vår trakt. Det är till exempel mycket vatten och havsmotiv, berättar Maria Oscarsson Marle.

Utställningen bjuder också på avbildningar av Stora Vika, Svandammsparken, träd i Lövhagen och en busshållplats vid Alkärrsplan.

– Mopedum och Radiokakan drar ju väldigt mycket turister på sommaren så vi tyckte att det skulle vara kul att visa våra lokala konstskatter för dem när de kommer hit, säger Maria Oscarsson Marle.

Johanna Hultman tog guld i kettlebells-EM

0
0
När EM i kettlebells hölls i staden Kaunas i Litauen blev det guldregn för svenskorna. Högst upp på prispallen fick Johanna Hultman från Nynäshamn ta plats efter en imponerande seger. Men inför VM i höst är det än så länge oklart om hon ställer upp.

Nynäshamn. Efter guldet i SM förra året fortsätter segertåget för Nynäshamnsbon Johanna Hultman. Senast i raden av framgångar noterar vi guld i EM i helgen.

–Det känns såklart roligt, det är kul när det går så bra, säger Johanna Hultman.

Det var i kategorin veteraner mellan 45-49 år som Johanna Hultman briljerade. Grenen som hon tävlar i kallas för ”longcycle” och går ut på att lyfta tyngderna från markhöjd och upp över huvudet så många gånger som möjligt på tio minuter. Johanna Hultman tog guldet med 119 lyft medan tvåan klockade in på 105 stycken. En klar seger med andra ord.

Hon tog, tillsammans med de andra svenskorna, dessutom en prestigefull lagseger framför näsan på förhandsfavoriterna Ryssland.

– Ryssland är totalt dominanta och vinner allt hela tiden.

Då måste det varit extra roligt att vinna som lag?

– Ja, det var det, säger Johanna Hultman.

Nästa mästerskap är VM. Det går i november och hålls i Dublin, Johanna Hultman är i dagsläget osäker på om hon kommer att delta.

– Jag vet inte riktigt, det ska flygas dit och fixas boende och så.

Allsång i centrum på lördag

0
0
Allsång i centrum har varit ett populärt inslag i sommar-Nynäshamn under flera år. Nu är det dags igen. Lördagen den 4 juli drar Camilla Janson-Rönning igång allsången.

Lördag 4 juli klockan 12 är det allsång i centrum. På Banantorget vid den lilla scenen kan man sjunga eller bara lyssna, när sångerskan Camilla Janson-Rönning leder allsång. Med sig har hon musikerna Fubbe Furberg och Pelle Hellström, och en och annan gästartist.

Camilla Janson-Rönning har vanan inne, hon har bland annat under flera år fått Sorundafestivalens publik med på noterna. Allsången pågår fram till klockan 14, och det blir mängder av låtar som de flesta känner igen. Eller vad sägs om "Sommartider", "En kväll i juni" och "Fritiof och Carmencita"? 

Allsångshäfte kan man redan nu ladda ner på www.nynashamnscentrum.se. Den som inte kan vara på plats på lördag, ska inte vara ledsen för det. Allsången kommer tillbaka ytterligare två gånger i sommar: Den 25 juli och den 8 augusti.

Bostadspriserna ökar mest i länet

0
0
Bostadspriserna i Stockholms län fortsätter att stiga. Mest av allt stiger de i Nynäshamns kommun, som hade den största procentuella prisutvecklingen under fjolåret.

Nyligen presenterade Nyhetsbyrån Sirén och Svensk mäklarstatistik siffror över hur priserna på bostadsrätter i Stockholms län utvecklades under förra året. Det visade det sig att den största procentuella prisökningen hade skett i Nynäshamns kommun. Mellan 2013 och 2014 ökade priset per kvadratmeter med 30,5 procent i kommunen.

– Hela bostadsmarknaden har en positiv känsla så jag är inte förvånad över prisuppgången, säger Markus Martinsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Nynäshamn.

En förklaring till den stora procentuella ökningen är att priserna i kommunen är låga, sett i absoluta siffror. År 2013 var snittpriset per kvadratmeter i Nynäshamn 10 599 kronor. År 2014 var den siffran 13 828 kronor.

Markus Martinsson förklarar att god ekonomi i kommunen och pendlingsavståndet till Stockholm är andra förklaringar till prisökningen.

Han menar även att det kan vara stora skillnader beroende på vilken typ av bostad det är och var den ligger.

– Lägenheter i centrala Nynäshamn går ofta för mellan 20 000 och 30 000 per kvadratmeter medan fritidshus på landsbygden generellt sett har lägre kvadratmeterpriser. Men priserna har stigit i hela kommunen och jag tror att ökningen kommer att fortsätta.

Viewing all 7453 articles
Browse latest View live