Skolan, utbildningen och jobben kommer att bli de stora valfrågorna för Socialdemokraterna, berättade Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven inför den samlade presskåren i Svandammsskolan på torsdagsmorgonen.
I Svandammsskolan, där Nynäshamns kommun ville visa exempel på lyckade skolsatsningar, följde Stefan Löfven med sitt följe undervisningen. I klass 1 A fick partiledaren bland annat se hur skolan utnyttjar surfplattor i läs- och skrivpedagogiken. Också han själv fick skriva en saga på surfplattan.
– Jo, jag har använt en sådan här tidigare, berättade Stefan Löfven, sittande en aning trångt i skolbänken.
För att markera vikten av skolfrågorna hade den socialdemokratiska partiledaren med sig tre av partiets toppnamn till Nynäshamn – partisekreteraren Carin Jämtin, partiets ekonomiska talesperson Magdalena Andersson och Mikael Damberg, som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.
Liknande skolbesök runt om i landet ska göras av alla i riksdagsgruppen för att partiet ska kunna utveckla sin skolpolitik, berättade Löfven.
– Vi ser att skolresultaten generellt sett har sjunkit i flera år i Sverige och att arbetsbördan och omjämlikheten växer i skolan, sade han.
Det är en trend som måste vändas, underströk han.
– Det är oerhört viktigt att svenska barn och ungdomar kommer stärkta ut på arbetsmarknaden och i vuxenlivet. För oss har skolfrågan också en djupt ideologisk betydelse, eftersom ju bättre kunskaper människorna har desto starkare blir demokratin och samhället.
Socialdemokraternas medicin mot skolans problem är en satsning på två miljarder kronor för att minska elevantalet i klasserna i skolans lägsta årskurser. Tanken är att minska antalet med fyra-fem elever per klass från förskolan upp till årskurs tre. Det ska göras genom att anställa 4 000 fler lärare i skolan.
– All forskning visar att barn som går i mindre klasser lyckas bättre i skolan, säger Stefan Löfven.
– Vi har också kallat till nationell samling för att höja läraryrkets status. För att se vad man bör göra behöver vi samla de politiska partierna, lärarna och forskningen.
Fler karriärvägar och mer kompetensutveckling för lärare, ett forskningsinstitut för lärande och obligatorisk gymnasieskola är några av Socialdemokraternas andra vallöften.
I klass 1 A trängdes under torsdagsmorgonen också en svärm av pressfotografer. Men eleverna tog det med ro.
– Fast det känns litet pirrigt, viskade Alwa Lindstedt, en av eleverna, i örat på NP:s reporter.