Förr användes kol i framställningen av järn. Det gick åt enorma mängder och kolmilor fanns över hela Sverige. Eldsjälar i hembygdsföreningen Gålö gärsar har återupplivat traditionen för att visa hur arbetet vid en mila gick till.
– Det är en av våra uppgifter att hålla öns historia och gamla traditioner levande. Samtidigt är det en rolig grej för oss i föreningen och för de boende i området, säger Åke Borg, ordförande i Gålö gärsar.
Det är den fjärde kolmilan som föreningen bygger upp. Vintern och våren har gått till att hugga ved som sedan har fått torka under sommaren. När veden är på plats täcks den med granris och jord så att milan blir tät. På väggarna sätter man block som stöttning.
Den 26 september är det dags att tända milan på Gålö. Därefter är det dygnet-runt-bevakning som gäller.
– Man måste reglera luften så att det inte kommer in syre. Milan ska kola, inte brinna. Blir det hål någonstans måste det tätas annars kan hela milan brinna upp och allt kol gå förlorat, säger Åke Borg.
Ungefär 3 000 frivilligtimmar räknar föreningen att man lägger ner. När milan väl är tänd kommer arbetet att ramas in av en rad aktiviteter för besökarna. Man får höra hur processen går till, det finns grillplatser där hamburgare, grillkorv och så naturligvis kolbullar med lingonsylt serveras. Onsdag-söndag den 26-30 september (torsdag undantaget) kan man höra berättelser och lyssna på musik av trubadurer och den lokala kören.
– Det kommer även att finnas kol till försäljning från vår förra mila. Den är förstås mycket bättre än vanlig grillkol, säger Åke Borg och skrattar.
– Det blir bättre värme och det går åt mindre kol för att grilla köttbiten.
Kolmilan ligger vid Noor på Gålö i Haninge.