Uteplatsen till Peter Streijfferts bostad på Skolgatan i Nynäshamn täcks av en tjock snödriva. Men inne i hans lägenhet spirar redan ett trettiotal skira plantor i äggkartonger, små krukor och odlingsbrätten som trängs på ett blomsterbord.
– Här har jag sått kardon, som är en släkting till kronärtskockan, och här växer chili, tomat, grönkål och tomatillo, berättar Peter Streijffert och pekar på de gröna skotten som om dagarna får lite extra ljus av en blomsterlampa.
De första fröna sådde han redan den 6 januari, och efter en vecka blev det dags för en andra sådd.
– Man måste sätta i gång med chilin, kronärtskockan och grönkålen redan i januari. I mars eller april, då de flesta börjar med sina odlingar, är det för sent, säger han.
När snödrivorna bara tycks växa utomhus, ger försådden en fantastisk upplevelse, tycker Peter Streijffert.
– Då får man vårkänslor!
Som nybliven nynäshamnare gav Peter Streijffert sig i somras sjutton på att bli självförsörjande på grönsaker som han ska odla på sin 30 kvadratmeter stora uteplats. I dess odlingsbäddar – som han beredde i höstas – tänker han varva långsamväxande grönsaker med snabbväxande sorter. Växterna kommer han att odla tätt och på höjden.
– Jag tänker ha ett litet antal plantor av många olika sorter. Ett bredare urval har jag större glädje av i mitt kök än om jag hade odlat 20 kilo potatis, säger Peter Streijffert.
Sorturvalet och odlingsprinciperna planerade han under höstens mörka timmar.
Under de närmaste veckorna får förodlingarna växa till sig inomhus. Men om en dryg månad ska plantorna flyttas ut till en plasttunnel, som han ska bygga intill husväggen på sin uteplats.
Bra planering är nyckeln till att man uppnår målet med sina odlingar. Så är det också med den högre matlagningskonsten, poängterar Peter.
– Det går undan när våren sätter i gång. Då gäller det att vara redo, säger han.
Peter Streijfferts odlingsdagbok, odlingsråd och odlingsfilosofi, som finns på hans hemsida, www.matduell.se.