2011 tog två gymnaiseelever initiativ till snorkelleden vid Drottningviken som ett sätt att väcka intresse för Östersjöns miljö. Kommunen, som markägare, gav leden ett tillfälligt tillstånd. Därefter skulle initiativet utvärderas.
Nu, 1,5 år senare, finns leden kvar. Men den har börjat förfalla. Bojar och en informationstavla på botten saknas. Nynäshamns Naturskyddsförening, NNF, tycker att leden informerar om Östersjöns miljö på ett spännande sätt, och borde få finnas kvar. Därför har man vänt sig till Nynäshamns kommun och frågat vad som ska hända med snorkelleden.
Maria Landin, chef på avdelningen för strategisk utveckling, säger att Ove Nyberg, som driver NOC dyk och marin i Nynäshamn, tog över ansvaret för leden när elevernas projekt var slut.
– Kommunen gav tillstånd för leden, men man tog inte på sig något ekonomiskt ansvar varken för anläggande eller underhåll. Där står vi nu, säger hon.
Ove Nyberg på NOC dyk och marin har tidigare sagt att han har svårt att utföra arbetet gratis. NNF:s förslag var att kommunen skulle ge Nyberg bidrag för att rusta upp leden, men fick nej. Det blev också nej på föreningens ansökan om 5 000 kronor i bidrag till underhåll ur kommunens miljö- och klimatfond.
– Vår bedömning är att vi mer eller mindre tar på oss ansvaret om vi delar ut pengar år efter år, något som vi friskrev oss från redan från början, säger Maria Landin.
Miljöfondens syfte är inte heller att pengarna ska användas till underhåll.
Det finns flera intressenter i detta, säger Maria Landin. Både NNF och Nynäshamns turistbyrå, som har marknadsfört snorkelleden, ser positivt på att den finns kvar. Men om leden förfaller och ingen vill ta på sig ansvaret faller frågan tillbaka på kommunens fastighetsenhet som äger marken.
– Om leden förstörs och ser skräpig ut kommer kommunen antagligen se till att den plockas bort.