I Nynäshamns kommuns tätortsområden är det vanligtvis förbjudet att skjuta fyrverkerier. Dessa områden är Grödby, Stora Vika, Spångbro, Sunnerby, Ösmo tätort och Nynäshamns tätort. Men på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton gäller undantagsregler. Då får man skjuta raketer mellan klockan 9.00 och 01.00 påföljande dag.
Men som de flesta vet kan fyrverkerier innebära stora risker och trots att skadestatistiken sjunker är det fortfarande många som råkar illa ut i samband med fyrverkerier. Enligt MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skadas varje år omkring 200 personer så allvarligt att de måste uppsöka en akutmottagning. Hälften av dessa fall sker under nyårsnatten. Förra året skadades en pojke i Malmö så allvarligt att han förlorade ett ben.
På MSB:s hemsida kan man läsa att nio av tio som vårdas på sjukhus efter fyrverkeriskador är män. Drygt hälften av dessa är under 18 år, trots att lagen säger att man måste vara myndig, både för att köpa och använda fyrverkerier.
En av de vanligaste orsakerna till att människor skadas i samband med fyrverkerier är oförsiktighet. Förra året fick till exempel Nynäshamnspolisen erfara hur ungdomar lekte med raketer genom att lägga dem på marken och skjuta mot varandra. När polisen skulle gripa en person avfyrades en raket mot dem.
I år är de beredda på ett liknande scenario. Men det är inte bara ungdomar med fyrverkerier som är i polisens fokus.
– Vi kommer att ha alla patruller ute och vi har även kallat in en extra. Vi är så väl förberedda som vi kan vara, säger Kent Andersson, närpolischef i Nynäshamn.
Han berättar att nyår är ungefär som en vanlig löningshelg med extra av allt vad gäller fylleri och bråk.
– Folk bör vara försiktiga. Det vore väl bra om man kan ha trevligt utan en massa fylla, olyckor och misshandel, säger han.