SRV Återvinning, som sköter avfallshanteringen för Nynäshamns kommuns och Haninges, Botkyrkas och Tyresös räkning, invigde i måndags sin så kallade THS-anläggning med bandklippning och festligheter.
– Vi kan med gott samvete säga att vi nu har Sveriges mest moderna anläggning för att ta emot och rena tvätthallsslam, sade SRV:s styrelseordförande Birgitta Mörk (S) i sitt tal.
Södertörn växer så det knakar, vilket ökar kraven på avfallshanteringen, konstaterade bolagets nya vd Kajsa Hedberg.
– Det är inte bara vi på SRV som utökar vår verksamhet. Även Gladö industriområde kommer att växa och det gör hela Stockholmsregionen. Vid exploateringar måste man flytta på och rena förorenade jordar och föroreningsgraden av jordarna ökar. Det känns bra att vi kan ta hand om sådana jordmassor på ett miljövänligt sätt, utan att släppa ut föroreningar i mark och vatten, sade hon.
Det nya reningsverket har myndigheternas tillstånd att ta emot och rena 15 000 ton förorenat material per år.
– Vid goda dagar kan vi få vi hit 50-100 ton per dag för rening, berättade SRV:s sektionschef Christer Jonsson.
Utöver tvätthallsslam renar man i THS-anläggningen också gatubrunnsslam, oljeskadat eller förorenat vatten och vatten från förorenade jordar.
– Här renas också SRV:s lakvatten och dagvatten, sade Christer Jonsson.
Enligt SRV Återvinning är det nya reningsverket unikt i sitt slag och har skräddarsytts för SRV:s behov av det bästa av flera olika tekniker.
– Det handlar samtidigt om en ganska enkel process, säger Christer Jonsson.
Bakom kravet på att den nya anläggningen ska nyttja den nyaste tekniken står miljödomstolen, berättar han.
I THS-anläggningen separeras slamvattnet i olika kemiska processer från kemikalier, gifter, tungmetaller och andra farliga föroreningar.
– Slamvattnet går där igenom sju olika reningssteg, berättar Christer Jonsson.
Efter att det renade vattnet även har passerat SRV:s lakvattendammar leds det till Henriksdals vattenreningsverk i Stockholm för slutlig rening innan det släpps ut i Östersjön.
Det sediment som blir kvar av slammet renas på SRV och kan återanvändas exempelvis som konstruktionsmaterial eller lagras på deponi, berättar Christer Jonsson.
Vid behov skickas det till specialanläggningar för rening av svårt förorenade jordar.
Oljorna som har skilts från slamvattnet kan återanvändas som bränsle för industrier.