Nynäshamn. Rassa vikar tillhör Käringboda naturreservat och är ett populärt resmål för båtutflykter. Rassas grunda havsvikar är känsliga och vissa delar av området är avstängda för trafik.
Från och med nu måste besökare i området tänka på att ta allt skräp med sig hem igen. Skärgårdsstiftelsen kommer inom kort att sätta upp skyltar som hänvisar till andra soptunnor i Nynäshamns gästhamn.
Den huvudsakliga orsaken till att Skärgårdsstiftelsen tar bort servicen är att tillsynsmannen i området måste lägga mycket tid och slitsamt arbete på att tömma soptunnan.
– Det är heller ingen miljömässig vinst att en person åker ut från fastlandet för att tömma osorterade sopor, säger Cecilia Wibjörn, Förvaltare i Skärgårdsstiftelsens södra region.
Soptunnan vid Rassa har använts flitigt. Men Cecilia Wibjörn tror att besökare kommer att respektera att det är förbjudet att kasta skräp i naturreservat.
– Om du är ute i ytterskärgården en längre tid så måste du ha möjlighet att kasta dina sopor, annars blir det ett sanitärt problem. Om du bara är ute över dagen så tycker jag faktiskt att människor skulle kunna ta med sig sitt skräp till gästhamnen.
Cecilia Wibjörn berättar att det diskuteras mycket i dag om fördelar och nackdelar med soptunnor i naturreservat. Vissa studier visar att det faktiskt blir renare i naturen om man inte har soptunnor, enligt Wibjörn.
– När man ser en soptunna tänker man ”där är det tänkt att jag ska kasta skräpet”, i stället för att man överhuvud taget tänker sig att det kan finnas andra alternativ.
Om soptunnan blir full kan det snabbt bli mycket skräpigt om människor slänger skräpet bredvid eller om fåglar och andra djur är framme och rotar i tunnan.
Om det mot förmodan blir väldigt skräpigt i Rassa vikar i sommar kommer Skärgårdsstiftelsen se över vilka åtgärder som kan vidtas, enligt Cecila Wibjörn.
– Det här är lite av ett test, säger hon.
Man ska dock inte se det som att testet gäller Skärgårdsstiftelsens policy för sophantering i allmänhet, förklarar hon. Men den diskussionen fortsätter. Historiskt sett har Skärgårdsstiftelsen profilerat sig som en organisation som tillhandahåller sådan service, framhåller Cecilia Wibjörn.
– Men det kanske inte är rimligt att ha soptunnor överallt? Man kan kanske ha knutpunkter i stället.
Förändringen gäller inte toaletten vid Rassa vikar.