Sedan i februari har en grupp volontärer jobbat för att hjälpa de EU-migranter som tigger utanför butikerna i Nynäshamn. Fram till att de, med kommunens hjälp, ordnade ett natthärbärge i början av mars, sov många av EU-migranterna (som är romer och rumäner) utomhus. Av de sju som är kvar i dag, är fyra snart på väg hem till Rumänien, berättar Margareta Björnson, en av volontärerna.
– Den 12 april lämnar vi tillbaka nyckeln till kommunen. Då kommer bara tre av våra besökare att vara kvar. Vi försöker ordna något för dem så länge det är kallt.
Hon berättar att det är lättare för dem att få jobb i Rumänien under sommarhalvåret.
– Under vintern är det nästan helt hopplöst för dem att få jobb där. Det är därför de har tagit sig hit, för att de hoppades på tillfälliga jobb här. De vill egentligen inte tigga, de vill jobba.
De aktiva i volontärgruppen har kanske slitit hårdast med organisation och övernattningar i härbärget. Men även andra har velat bidra. Det tillfälliga härbärget kunde till exempel inredas för nattgästerna med sängkläder, handdukar och annat från nynäshamnarna.
– Mat har vi fått från butikerna, sådant som har blivit kantstött men ändå är fräscht. Och våra gäster har lagat jättegod mat, som vi har blivit bjudna på. De har varit väldigt generösa.
Volontärerna har fått en fin kontakt med de tillfälliga besökarna. Eftersom de har haft tillgång till tolk emellanåt har de också fått en ganska bra bild av besökarnas livsvillkor, berättar Margareta Björnson.
– Vi kan till exempel intyga att ingen av dem som vi har träffat har varit en del av någon organiserad liga, som det har pratats om.
– Vi kan också konstatera att farhågorna, som en del uttryckte det, att det skulle komma många fler till Nynäshamn när de fick hjälp, inte har besannats, säger Anna Åhman, som också var med och startade volontärgruppen.
Men en lika stor insats kommer samma volontärgäng inte orka, säger de.
– Nu tittar vi på hur vi kan stötta i Rumänien, genom hjälporganisationer på plats. Det här har tagit mycket tid och energi, men det har också varit fantastiskt. Det har framför allt visat att man kan göra så mycket, om man jobbar tillsammans och alla drar just sitt strå till stacken!
I torsdags fanns Gadi Mustafa Bahar, Kerstin Spetz, Margareta Björnson, Anna Åhman och Titti Berg på plats i växthuset i centrum för att sälja ”påtat” handarbete som volontärgruppen och EU-migranterna har gjort, och låta folk prova.
– Etiketten har Gadi designat, berättar Kerstin Spetz.
– Påtringarna får de med sig till Rumänien.