Flera kommunala tjänstemän vittnade om stora psykosociala arbetsmiljöproblem i tisdagens NP. Oppositionsrådet Harry Bouveng (M) förde upp arbetsmiljöpolitiken på kommunstyrelsens sammanträde i onsdags. Dess personalutskott ska nu sammankallas för att diskutera frågan vidare.
NP träffade honom, kommunalråden Anna Ljungdell (S) och Daniel Adborn (FP) efter sammanträdet. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för kommunens arbetsgivarpolitik.
Hur ser ni, som är ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott, tillika personalutskott, på de problem som anställda nu har berättat om?
– Man måste vara ödmjuk inför varje medarbetare som känner sig illa behandlad, säger Anna Ljungdell.
– Vad vi har kunnat läsa i NP är en förlust för kommunen. Om vi har medarbetare som känner sig utsatta måste vi kunna slussa dem vidare i kommunens eget system för att de ska få adekvat stöd. Det måste vi bli bättre på. Det har uppenbarligen fallit mellan stolarna under den process, då vi har gått från en ostrukturerad till en mer strukturerad verksamhet, säger Harry Bouveng.
Anna Ljungdell säger att kommunen under de fem senaste åren medvetet har arbetat med arbetsgivarpolitiken genom en lång rad åtgärder. Det har gjorts för att skapa en fungerande struktur för arbetsmiljöfrågorna och för att tydliggöra strukturerna och rollerna i organisationen.
– De frågorna var inte helt tydliga när jag tillträdde, säger hon.
Anställda har berättat om sin rädsla för att straffas med repressalier.
– Det är oacceptabelt att medarbetare upplever att de inte får säga vad de tycker, säger Anna Ljungdell.
– Och vi har absolut inte negligerat några brister som har nått oss, utan det här är frågor som vi följer upp så fort vi får veta om något inte fungerar som det ska. Det som står i vårt personalpolitiska program är det som ska gälla i Nynäshamns kommun.
Daniel Adborn (FP) säger att rädsla är ett väldigt allvarligt uttryck för en känsla.
– Då om någonsin vill vi att anställda ska använda sig av alla de möjligheter som finns i kommunens organisation så att vi kan fånga upp arbetsmiljöproblem.
Kommunen följer upp arbetsgivarpolitiken genom medarbetarenkäter, enskilda samtal och i dialog med fackförbund.
– Min bild är att vi följer upp de här frågorna och ser var vi har medarbetare som inte känner sig nöjda. Då gör vi insatser. Eftersom jag inte känner till närmare detaljer i den kritik som framfördes i tisdagens NP kan jag bara kommentera vart man kan vända sig om man känner sig illa behandlad: man kan göra en arbetsskadeanmälan och man kan gå till chefens chef. Känner man att chefens chef inte lyssnar kan du gå vidare till den chefens chef. I slutändan kan man vända sig till kommunstyrelsens arbetsutskott, när man har prövat alla vägar. Då har vi att ta ställning och diskutera vilka åtgärder som behöver vidtas. Men den här kritiken har inte nått fram till oss den vägen.
Bouveng säger att han är oroad över situationen.
– Efter att jag i dag från anställda fick nya signaler som ligger i linje med kritiken som framfördes i tisdagens NP har min bild av situationen förändrats. Den bilden har vi inte fått tidigare i personalutskottet.