Vi har märkt att flera av våra vänner, samt andra elever, inte äter maten i skolan när det är vegetarisk dag. Hellre går de och köper mat eller går hungriga hela dagen, för att de inte tycker om maten som serveras.
Vi har frågat elever på skolan vad de tycker om den vegetariska maten. Hela åtta av tio elever svarade att de inte tycker att det är en bra idé, utan att man borde ge eleverna mat som alla kan äta. Då orkar man arbeta och prestera bra på lektionerna.
Det är väldigt onödigt att ha en vegetarisk dag med tanke på att det serveras ett vegetariskt alternativ varje dag. Det blir även en massa onödig mat över med tanke på att de flesta inte äter, menar många.
– Det är inte så bra mat man serverar de dagarna. Det mesta ser skumt ut och smakar inte speciellt gott. Visst är det bra med vegetariska alternativ, men att ha en egen dag för den vegetariska maten känns inte så schysst mot dem som inte tycker om sådan mat, säger Johan som går andra året på Nynäshamns gymnasium.
Men vad gör man då om det är vegetarisk mat i skolan? Vi ställde frågan till Vera, som också går andra året på skolan.
– Jag äter lite i alla fall. Det finns alltid andra grönsaker eller mackor att välja på, men man blir inte mätt. Man blir väldigt trött och hängig av att gå hungrig en hel dag, säger Vera.
Det är onödigt att en sådan sak ska behöva göra skada på ungdomars studier. Det är en lätt sak att fixa så att eleverna slipper gå hungriga en hel dag, anser vi.
Kommunens mål är att följa S.M.A.R.T.-modellen som innebär att man använder mycket rotfrukter och baljväxter i sin matlagning.
Sockerrika livsmedel används i begränsad mängd eller så serveras det inte alls. Man vill också öka andelen ekologisk mat. Varje dag ska det också finnas ett vegetariskt alternativ. Eftersom grönsaker som gurka, tomat och sallad är lite dyrare än rotfrukter väljer kommunen att servera mestadels rotfrukter och bara en liten mängd andra grönsaker.
Kyckling och fläskkött är väldigt populära rätter hos eleverna, men ändå väljer kommunen att minska på det.
När man ser på S.M.A.R.T.-modellen tycker vi att det märks att det handlar om att dra ner på kostnaderna för maten. Vi ställer oss frågan om syftet verkligen ska vara att dra ner på kostnaderna i stället för att ge eleverna den mat de tycker om och äter? Vi tror att det finns en stark koppling mellan näringsintag och prestation.