Sedan 1985 har Skärgårdsstiftelsen inventerat fågelbeståndet i Stockholms län i rapporten Levande skärgård. Årets rapport ger inget entydigt besked om läget.
Vi börjar med de dåliga nyheterna. Ejdern har under flera år minskat kraftigt i antal, i synnerhet i ytterskärgården. Vid mätningarna 2012 och 2013 verkade det som att minskningen hade planat ut men 2014 visade på ytterligare nedgång.
1991 fanns det omkring 13 000 ejdrar i Stockholms skärgård, i fjol var antalet knappt 2 200.
Den i Östersjön rödlistade skräntärnan hade en mycket dålig säsong i fjol. Deras antal minskade med två tredjedelar till endast 24 stycken. Dåligt väder och fler rovdjur är möjliga förklaringar till förändringen.
Även berguven uppvisar fortsatt oroande siffror. Endast 20 par av den stora ugglan noterades. Man vet inte varför berguven påverkas negativt, men Skärgårdsstiftelsen gissar att det kan bero på någon form av näringsbrist.
Nu till de goda nyheterna. Antalet lyckade havsörnshäckningar var det högsta någonsin. 62 par slog sig ihop och 47 av dem kläckte ungar.
Sillgrisslan har mer än fördubblat sina antal från 1991 och har legat på en stadig nivå de senaste åren. Länge har Skärgårdsstiftelsen försökt hitta en sillgrissla som är mer än 40 år gammal och 2014 lyckades man till och med hitta två 40-plussare.
Även tordmulen befinner sig på en historisk toppnivå i Stockholms skärgård, där det finns runt 8 000 exemplar sedan 2009.
Sjöfågeln svärta ökade i fjol och är nu uppe i ungefär 160 stycken efter bottennoteringen 2012 på omkring 120. Trenden är glädjande med tanke på att det 1990 fanns nästan 750 svärtor i länet och de har minskat i antal sedan dess.
Även säl ingår i undersökningen. Skärgårdsstiftelsen noterar att beståndet fortsätter att öka, men det är fortfarande långt under de nivåer som ansågs normala i början på 1900-talet.
Skärgårdsstiftelsen uttrycker sammanfattningsvis viss oro inför läget i skärgården.
– Vi som arbetar med projektet är alla mycket oroade över utvecklingen i stort men det finns ljuspunkter där alkfåglarnas utveckling är mycket glädjande. Reservationen finns förstås även där att ljuspunkterna kan ses som varningssignaler också då balansen mellan arterna blir annorlunda än förut. Det kan innebära att något inte står rätt till, säger Gunnar Hjertstrand, för projektet Levande skärgård.