I dagarna var det officiell invigning av Kulturhantverket i Jordbro industriområde i Haninge. Verksamheten, som innebär att ungdomar mellan 15 och 24 år får lära sig byggnadsvård, startades visserligen redan i november i fjol. Men först i slutet av januari var det dags för invigning.
De tre Södertörnskommunerna Haninge, Nynäshamn och Tyresö har gått samman för att satsa på en utbildning för ungdomar som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Det började med en förfrågan från Skärgårdsstiftelsen till gymnasiet Fredrik, som har en byggnadsutbildning.
Stiftelsen förvaltar fastigheter som behöver underhållas, på ett varsamt och bevarande sätt. Lokalen i Jordbro fanns redan och stod tom, och strax hade en byggnadsvårdsutbildning formats. Den vänder sig bara till nämnda åldersgrupp och till ungdomar som av olika anledningar inte har fullföljt skolgången och som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.
– Vår utbildning följer inte en fast läroplan och innehåller inga teorilektioner, berättar Jörgen Arnstad, yrkeslärare i bygg.
– Inledningsvis handlar det mycket om att motivera eleverna att komma hit, att få dem att fungera i sociala sammanhang och så småningom vilja tillgodogöra sig utbildningen.
För att stötta eleverna så mycket som möjligt finns en så kallad coach knuten till utbildningen. Ted Srigley finns på skolan en och en halv dag i veckan, för att peppa eleverna.
I gruppen finns cirka 15 elever.
Utbildningen pågår i 40 veckor, och efter det är det meningen att eleverna ska kunna söka sig vidare till ytterligare utbildning om de vill, eller få en praktikplats för att så småningom komma ut i arbete. Utbildningens existens hänger på att kommunerna finansierar den, samt på att skolan får del av bidrag för just den här typen av ändamål.
Två av eleverna vid skolan, Martin Björling från Västerhaninge och Tina Gunell från Nynäshamn har båda kommit in på kursen mer eller mindre av en slump. De är mycket tacksamma för att få den här chansen och tillhör de äldre i gruppen.
– Jag hoppas att snart komma ut på praktik och så småningom få jobb, säger Tina Gunell.
Martin Björling ser sig som en blivande alltiallo, en mångsysslare.
– Men först vill jag utbilda mig till en fullvärdig snickare.