I juni 2013 skrev Haninge kommun och Stockholms läns landsting en avsiktsförklaring om att bygga ett nytt närsjukhus i centrala Haninge. Det nuvarande sjukhuset, byggt på 70-talet anses inte uppfylla dagens krav och fastigheten har bland annat problem med asbest.
Senast till sommaren 2014 skulle landstinget ha fattat beslut om vårdutvecklingen i Haninge, sade finansborgarrådet Torbjörn Rosdahl (M) 2013.
(S) har nu reagerat på att Alliansens budget, varken för 2014 eller den för i år, innehåller några pengar för ändamålet.
Enligt oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) har Socialdemokraterna i sin skuggbudget tagit rymd för satsningen i Haninge, som väntas bli i miljardklassen.
– Många hade nog uppfattat i valrörelsen att allianspartierna också ville ha ett nytt närsjukhus i Handen och därför blir det ett löftesbrott när det nu visar sig att man inte är beredd att ta det ansvaret, säger Erika Ullberg (S).
Enligt Ullberg visar frågan på ideologiska skillnader mellan blocken. Hon menar att allianspartierna hoppas att marknaden av sig självt ska lösa problemet.
Rasmus Jonlund, som är pressekreterare åt hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP), meddelar att det inte finns några ändringar i planerna för sjukhuset i Handen. Han ser heller ingen ideologisk motsättning.
– Om man ska tala ideologi så har vi inget emot att det finns fler vårdgivare inom sjukhusets väggar, så länge de uppfyller alla kvalitetskrav. Det är vår ideologi att patienten ska få välja, säger Rasmus Jonlund.
Vet du vad det beror på att utredningen dröjer?
– Inte i detalj. Men det kan alltid dyka upp problem, till exempel i markfrågan. Det händer mycket inom landstinget nu, allt från nya Karolinska till byggen av mindre närsjukhus, det kan ha gjort att man inte riktigt har hunnit med.
Torbjörn Rosdahl (M) har i ABC berättat att det finns en privat aktör som är intresserad av att ha landstinget som hyresgäst i ett nytt sjukhus i Haninge.
Rasmus Jonlund menar att det är allra troligast att det är landstinget som gör investeringen.
– Det är väldigt ovanligt att privata aktörer går in och vill bygga nya sjukhus, säger han.
En viktig tanke med att flytta ut delar av specialistvården på mindre sjukhus är att avlasta de ekonomiskt och platsmässigt utsatta akutsjukhusen i Stockholm. Därom verkar det i alla fall inte råda någon oenighet.