Fårskinn i olika nyanser ligger staplade på varandra i syrummet hemma hos Inga Karlsson i Söder Enby.
Bredvid ligger vuxentofflor, kuddvar och halsdukar, och på ett sidobord vilar mängder med pyttesmå, vackra babytofflor.
Allt detta och mer därtill har Inga Karlsson sytt av mjukaste fårskinn.
– Det är så rogivande att sitta och handarbeta, säger Inga Karlsson om sin fårskinnshobby, ett av hennes många hantverksintressen.
I sitt rum har Inga Karlsson under årens lopp sytt ett tusental stora och små plagg och andra fårskinnsprodukter. Samtliga arbetsmoment gör hon för hand, vilket gäller allt ifrån att spänna ut skinnet till att färga det, klippa ut bitarna och sy ihop plaggen med hundratals jämna stygn.
– Men skinnen låter jag bereda i Tranås, berättar hon.
Inga Karlsson började med skinnsömnad i slutet av 1980-talet, efter att hon hade fått fina fårskinn av bekanta.
– Eftersom jag inte visste hur jag skulle göra gick jag en kurs i Västerby bygdegård i skinnsömnad. Vi var åtta deltagare och två av oss har fortsatt, berättar hon.
Strax visade det sig att flera av Ingas arbetskamrater ville ha fårskinnstofflor. Ryktet om hennes handarbeten har spridit sig och kretsen av intresserade har utvidgats till bekanta och bekantas bekanta.
– Det har sporrat mig att fortsätta när andra har uppskattat vad jag har gjort, säger Inga Karlsson.
Familjen har tidigare haft egna får, men numera köper hon skinnen från andra. Helst använder hon sig av skinn från renrasiga pälsfår eftersom hon tycker att de har bäst kvalitet och är mjukast. De är också lättast att sy i, förklarar hon.
Hur lång tid tar det att sy, låt oss säga, en väst?
– Det kan jag inte svara på, för jag gör det här på mina lediga stunder. Jag har ju jämt så mycket annat på gång, långkok och sådant, svarar Inga Karlsson.
Men ett plagg tog alltför lång tid att göra, det vet hon.
– Det var en pälsjacka. Jag gör aldrig om det, det var så mycket jobb med den! Jag sydde den till mig själv, men jag trivdes aldrig i den. Den sålde jag, säger Inga Karlsson och skrattar.