Den nya organisationen går i korthet ut på att det som förut var 21 enskilda polismyndigheter blir en gemensam myndighet. Samtidigt försvinner närpolisen och ersätts av lokalpolisområden. Stockholms 38 närpolisområden blir nu 17 sådana lokalpolisområden.
Helt decentraliserat blir det dock inte. Det finns nu sju stycken polisregioner, som även kan delas in i olika polisområden.
Det nya lokalpolisområdet Haninge och Nynäshamn ingår i polisområde Syd i region Stockholm och förfogar över omkring 100 poliser. Runt om i landet pågår en rekryteringsprocess för att tillsätta de nya lokalpolischeferna. Tillförordnad lokalpolischef i Haninge och Nynäshamn är Max Åkerwall.
Han förklarar att polisarbetet i praktiken inte har förändrats mycket ännu. Långsiktigt är ambitionen att komma närmare medborgarna och fatta snabbare beslut, enligt Max Åkerwall.
– Tanken är att ge både enskilda poliser och gruppchefer mer mandat i vardagen. De ska direkt kunna ta tag i exempelvis en misshandel eller ett trafikbrott utan att behöva avvakta att en annan avdelning reagerar. Snabbare beslut och färre chefsled är grundbultarna i den nya organisationen.
Enligt Max Åkerwall flyttas alltså befogenheter som tidigare har varit centrala ut på de olika lokalområdena. Bland annat ska merparten av all utredningsverksamhet ligga lokalt. En mindre stad som Nynäshamn kan gynnas av det nya systemet, anser han.
– Vi kan styra om med väldigt kort varsel utifrån hur behoven ser ut. Är det problem med en viss typ av brott i Nynäshamn sätter vi in mer resurser från Haninge, säger Max Åkerwall.
Det nya sättet att jobba användes redan under jul- och nyårshelgen då mer resurser sattes in i Nynäshamn.
Tidsramen för när det nya arbetssättet ska fungera i praktiken har flyttats framåt. Tidigare sade man april men nu är det snarast realistiskt att tala om att det ska vara i gång till hösten, enligt Åkerwall.
Frågan om poliskontoret blir kvar på samma plats i Nynäshamn är ännu inte bestämd.
– Vi kommer absolut inte plocka bort poliserna från Nynäshamn, det är givet. Men jag tror inte att det viktigaste för allmänheten är vilka olika beteckningar polisen använder på verksamheten, utan att polisen är tillgänglig i Nynäshamn och rycker ut när det behövs.