Målsättningen för arbetet med Agenda Landsort är att Nynäshamns kommun och SFV, Statens fastighetsverk, ska ”skapa organisatoriska och ekonomiska möjligheter för en långsiktig och stabil utvecklingsprocess avseende markanvändning, bebyggelse, infrastruktur, näringsverksamhet, service, turism samt natur- och kulturmiljö på Landsort.”
Samarbetet, som inleddes 2012, var också tänkt att utmynna i ett beslut om ny detaljplan till våren 2016, men just nu ser det ut som om arbetet har gått i stå.
I sitt senaste gemensamma nyhetsbrev, som kom ut i somras, konstaterar parterna att det för närvarande inte finns någon framkomlig väg för att kommunen skulle kunna ta över huvudmannaskapet för ön från SFV.
En av grundstenarna för utvecklingsplanerna är att de som arrenderar sina ställen ska kunna köpa loss dem, och att pengarna sedan ska återinvesteras i bland annat öns infrastruktur.
Men så länge SFV äger marken är sådana affärer inte möjliga, eftersom alla pengar som kommer in till verket från försäljningar automatiskt försvinner in i statens kassa.
En tanke har då varit att kommunen tar över huvudmannaskapet, eftersom kommunen både kan och får återanvända försäljningspengarna.
Men här hänger det upp sig. Innan kommunen kan gå in i en diskussion om övertagande måste man ha klart för sig vilka kostnader i va-nät, vägar, hamnar och annat som i så fall kommer att belasta den kommunala ekonomin.
Ett exempel på kommunens bryderier är avloppsreningen. Ska det vara enskilda anläggningar eller ska kommunen stå för driften? Dels skiljer sig regelverken åt, dels är det stora skillnader i investeringskostnaderna.
Även om kommunen och SFV för närvarande inte kan komma vidare i frågan om huvudmannaskapet pågår i bakgrunden flera utredningar.
Bland annat arbetar en konsult med att ta fram en kalkyl för underhåll och investeringar i hamnarna. I ett annat konsultuppdrag har utvärderingen av öns va-anläggningar omsatts i kostnadsberäkningar och förslag till framtida standard.
Med den ekonomiska begränsning det innebär att huvudmannaskapet för Öja/Landsort under överskådlig tid ligger kvar hos Statens fastighetsverk, kan hela projektet komma att försenas kraftigt och i värsta fall helt stanna upp.
Det heter dock i avtalet från 2012 att om visionen inte är ekonomiskt hållbar ska parterna, alltså kommunen och SFV, gemensamt ta beslut om att omförhandla villkoren för samarbetet och presentera en alternativ vision och målbild.
Dialogen och samarbetet med SFV fortsätter alltså. I september presenterades nya underlag för referensgruppen att lämna synpunkter på. Samtidigt berättade man om arbete med destinationsutveckling.
Många väntar på ett ”startskott” för ett mer konkretiserat arbete med Landsorts utveckling. Det kommer först när finansieringen av projektet är löst.
– Vi försöker hitta en annan finansieringslösning än genom SFV och kommunen, bland annat med någon annan statlig aktörs medverkan, säger Antonio Ameijenda, mark- och exploateringschef i Nynäshamns kommun och kommunens företrädare i projektet Agenda Landsort.
– Vi måste vara kreativa och hitta andra lösningar. Ska det ut pengar måste de först komma in. Vi måste med andra ord veta att man kommer att få intäkter som motsvarar kostnaderna. Det finns inga kommunala pengar avsatta för detta, och SFV kan inte enligt sitt regelverk göra de investeringar som behövs, säger Ameijenda.
I somras sammanträffade kommunen och SFV med länsstyrelsen och referensgruppen, bestående av intressentgrupper på Landsort.
– Då presenterade vi VA-utredningen och utredningen om östra och västra hamnarna för att få in synpunkter.
Det går alltså trögt, men dialogen mellan kommunen, SFV och referensgruppen har inte upphört.