Landsort är ett mycket populärt mål för båtturister. Med begränsade hamnmöjligheter i själva byn har trycket på gästhamnen på norra delen av ön blivit nästan ohållbart.
Om man verkligen vill kan man klämma in ett 50-tal båtar i gästhamnen. Under högsäsong är det fullt redan mitt på dagen.
– Det är inte roligt att behöva säga nej, men när det är fullt så är det fullt, säger Margaretha Sjöblom-Kriisa som tillsammans med maken Jaak Kriisa drivit och utvecklat gästhamnen de senaste tio åren.
Det finns flera idéer om hur gästhamnens kapacitet relativt enkelt skulle kunna bli bättre.
– Men vi har varken ork eller ekonomi för att bygga ut gästhamnen. Vi är 60 och 70 år och hinner inte få igen pengarna för en eventuell investering. Men det skulle kommunen kunna klara av, säger Margaretha Sjöblom-Kriisa.
Därför har familjen i ett brev erbjudit Nynäshamns kommun att ta över gästhamnen och driva den vidare tillsammans med gästhamnen i Nynäshamn.
– Vi ser en rad fördelar för alla parter om kommunen kan ta över driften och lägga den tillsammans med Nynäshamns gästhamn, säger Margaretha Sjöblom-Kriisa.
Den hamnanläggning som finns idag håller i och för sig måttet, men är alldeles för liten jämfört med besökstrycket.
– Den bästa lösningen vore att bygga en pir som hindrar nordvästvindarna från att rycka och slita i båtarna. Kompletterad med flytbryggor och viss muddring skulle gästhamnen bli större, bättre och säkrare när det blåser, säger Margaretha Sjöblom-Kriisa.
Men både för att anlägga en pir och att muddra behövs tillstånd från mark- och miljödomstolen. Det innebär bland annat en del utredningskostnader som sökanden, alltså familjeföretaget Landsorts Gästhamn och Stugby, måste stå för.
– Det klarar vi inte av, konstaterar Margaretha Sjöblom-Kriisa.
– Men vi kan vara kvar och sköta de dagliga sysslorna ett tag till om det skulle behövas. Och kan eller vill inte kommunen engagera sig så kör vi på tills vidare som det ser ut i dag, säger Margaretha Sjöblom-Kriisa.
Hittills har gästhamnen på Landsort varken fått kommunala eller statliga bidrag.
– Nej, varenda krona som investerats de senaste tio åren har kommit ur våra egna fickor, men det har å andra sidan varit många uppskattande ord från våra gäster i hamnen, säger Margaretha Sjöblom-Kriisa.
Att kommunen vill ta över ansvaret för drift och utveckling av gästhamnen på Landsort är dock inte självklart.
– Dels är det inte kommunens mark, dels ingår inte gästhamnsverksamhet i de kommunala kärnverksamheterna. Men vi måste få utvärdera det här först, innan vi lämnar något besked, säger Daniel Adborn, kommunalråd tillika ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Kommunen arbetar tillsammans med Statens Fastighetsverk i projektet Agenda Landsort, som ska utmynna i en utvecklingsplan för hela ön. Turism och besöksnäring är ett av flera områden som ingår i projektet.
– Det borde absolut finnas möjligheter till ett närmare samarbete än vad som finns redan idag. Landsort är ju ett viktigt besöksmål, så visst behöver gästhamnen där utvecklas. Frågan är bara om det är kommunen som ska göra det, eller någon annan, säger Adborn.