– Va? Kostar det inget?
Frågan upprepades gång på gång av förvånade föräldrar som ville låta telningarna prova på en ridtur vid sjöbodarna under helgens julmarknad. Det var Sorunda ridklubb som ställde upp med hästar och ledare, och alldeles säkert Stadskärneföreningen i Nynäshamn som bjussade. Ponnyerna Destiny och Breda bar i sakta mak runt på små och litet större barn på sina ryggar. Vare sig tåg eller tomtar på permobil kunde skrämma hästarna.
Den utströdda halmen i fiskehamnen var blöt och nedtrampad efter nattens ihållande regn. Ruggigt och grått väder, men det avskräckte inte besökarna att ta sig till den årliga julmarknaden i Nynäshamn. Doften från brända mandlar blandades med den från stekt strömming och grillad korv. Det fanns sannerligen mycket att äta och dricka under julmarknaden, för att få litet varmt i sig. Om det till äventyrs inte hjälpte fanns det flera nasare som hade tröjor, raggsockor, koftor och mössor av mjukaste ullgarn att sälja. Tingeltangel samsades med hemslöjd.
I ett stånd sålde Josefin Åbom sina, sin mammas och sin mormors alster som bestod av vävda trasmattor, stickade tröjor och vantar och allt möjligt annat man kan hinna med att göra hela året fram till julmarknaden. I ett annat stånd satt Anette från Anettes blommor och kurade i kylan. Hon hade fina kransar och annat pynt, gjort av det som naturen har att bjuda, för alla som ville pryda dörr och hem med äkta vara.
Många kom till julmarknaden, och många kom nog också för att få veta vem som skulle bli årets lucia, framröstad av NP:s läsare. Strax efter klockan 12 på lördagen var det dags att avslöja vem som är årets lucia, och det blev Emma Strömkvist. Yvonne Westling-Dahl ackompanjerade sedan det blivande luciatåget, som bjöd på några luciavisor. De har mycket att stå i nu i veckan, med besök på äldreboende och andra ställen. På fredag kväll blir det ljuständarceremoni med luciakonsert i Nynäshamns kyrka.
Strax innan lucias kröning presenterades årets kulturstipendiat, som förutom ära, blommor och diplom också får 10 000 kronor att sätta sprätt på, ute på Öja. Stipendiet gick till Öja-bon Lennart Stuxberg, med motiveringen att han verkligen har satt Nynäshamns kommun på kulturkartan för sitt arbete med Kulturbryggan och Galleri Öijan.
– Jag är mycket glad, sa en överraskad Lennart Stuxberg som hade bråttom hem med båten till Öja igen, då det samma dag var julmarknad även på ön.