I familjen Olssons ladugård råder ett nöjt lugn. Korna har tagits in från sommarbetet och tuggar i sig hö i långa rader medan höstvindarna viner utomhus. I ladugårdens ena ände jobbar en ny mjölkrobot sedan ett par veckor tillbaka.
– Den är i gång dygnet runt, berättar Göran Olsson.
Förr behövde korna fösas i smågrupper till ladugårdens mjölkningsrum, där de mjölkades med maskin två gånger om dagen, berättar han. Men tack vare mjölkroboten mjölkas korna nu tre gånger per dygn.
– Man blir mer flexibel tack vare roboten. Nu får vi mer tid för andra sysslor med lantbruket. Kanske blir det lite mer mjölk också, säger Göran Olsson.
I gårdens skötsel deltar, utöver Göran, också hans föräldrar, en anställd och Görans son, när han hinner för sitt arbete.
Inför nyordningen byggdes ladugården till med ett nytt utrymme om 50 kvadratmeter för roboten. Själva roboten består av två delar: i ladugårdens nya kontrollrum sitter dess monitorer och visar hur mycket mjölk som korna har mjölkat.
I ladugårdsdelen, där korna kan gå fritt, består roboten av en datoriserad grind, som omsluter kon när hon går genom grinden. Innanför grinden får kon foder, och medan hon äter rengör robotens arm dess juver med en mjuk borste, rengöringsmedel och vatten. Sedan blir kon mjölkad av roboten.
När NP tog en titt på roboten bildades det en förväntansfull kö av kor som väntade på att bli mjölkade.
En av korna gick dock genom robotens grindar utan att vare sig bli mjölkad eller få foder.
– Hon har redan mjölkats, förklarade Göran Olsson.
Roboten kan hålla reda på varje kos mjölkningstider med hjälp av ett chip som sitter på kons halsband. Den kontrollerar också mjölkens kvalitet: den mjölk som inte håller måttet samlas i en särskild behållare för kassering.
På en datorskärm kan Göran Olsson kontrollera hur mycket mjölk som varje ko har producerat.
Visserligen sköter roboten det mesta vad gäller mjölkningen, men man måste ändå hålla ett öga på att allt löper som det ska, berättar Göran Olsson.
Arbetet på en mjölkgård är slitsamt. Den stora vinsten med roboten är att man slipper det stora antal knäböjningar som den traditionella mjölkningen kräver.
Trots att Göran inte har någon större datorvana tycker han att det var ganska enkelt att lära sig att hantera robotens dator. I robotens leverans ingick dessutom ett startbesök och en tids uppföljning av en rådgivare.
En tredjedel av robotens kostnad, som är drygt en miljon kronor, har finansierats av investeringsstöd ur EU:s jordbruksprogram.
Har roboten motsvarat dina förväntningar?
– Åtminstone hittills har den gjort det. Men vi är fortfarande i uppstartsfasen, säger Göran Olsson.