För några veckor sedan blev det klart att Nynäshamns kommun under de kommande mandatperioden ska styras av en treklöver bestående av (S), (FP) och (MP). Grannkommunen Haninge väntas också styras av en blocköverskridande treklöver, fast med konstellationen (S), (MP) och (C).
De tre partierna har tecknat en gemensam avsiktsförklaring.
- Samtalen som vi fört med Miljöpartiet har varit mycket konstruktiva och produktiva vilket utgör en bra grund för den fortsatta processen, säger Musköbon Meeri Wasberg, som är gruppledare för Socialdemokraterna i Haninge.
- Jag känner stor respekt för den politiska integritet och det mod som Centerpartiet visar när de nu tagit steget och valt att ansluta till dessa samtal om Haninges framtid. Det visar på ett stort ansvarstagande i en för kommunen mycket svår situation, säger Wasberg.
Miljöpartiet har under de senaste två mandatperioderna varit med och styrt Haninge tillsammans med (M), (KD), (FP) och (C). Men nu ser partiet ett samarbete med (S) som den mest framkomliga vägen.
- För Miljöpartiet var det självklart att inleda samtal med det största partiet för att gemensamt ta ansvar för Haninge i en svår parlamentarisk situation. Vi har en gemensam grundsyn och är glada för att vi i förhandlingarna fått gehör för vår gröna politik för ett hållbart Haninge, säger Mehmet Coksürer som är gruppledare för Miljöpartiet.
Centerpartiet gör en liknande bedömning.
- För Centerpartiet är det sakfrågorna som haft betydelse för vårt beslut. Vi har i våra samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet fått stort gehör för att driva de frågor som vi gick till val på. Dessutom är utifrån det parlamentariska läget viktigt att Haninge får ett styre som kan leda kommunen. Det ansvaret är Centerpartiet beredd att ta säger Petri Salonen, som är kretsordförande för Centerpartiet.
I Haninges kommunfullmäktige finns 61 platser, vilket innebär att 31 mandat krävs för att samla en majoritet. (S), (MP) och (C) har tillsammans 27 mandat.
Eftersom det är osannolikt att så ideologiskt olika partier som exempelvis Moderaterna, Rättvisepartiet Socialisterna och Sverigedemokraterna skulle kunna enas om att lägga fram gemensamma motförslag kan (S), (MP) och (C) troligtvis utan större problem få igenom både sina gemensamma budgetar och andra politiska förslag.
Men för att säkra stabiliteten i de kommunala nämnderna och styrelserna kan (S), (MP) och (C) behöva stöd från ytterligare något parti. (S) för därför samtal om en valteknisk samverkan med (V).