Vilka var de första invånarna i Nynäshamns kommun? Och vad gjorde ryssarna här 1719? I sommar ska Lennart Thunqvist, erfaren guide, lärare och infödd nynäshamnare med stort intresse för historia, leda stadsvandringar i Nynäshamn.
– Det ska bli jätteroligt! Eftersom jag själv har ett stort intresse för lokalhistoria ska det bli kul att försöka väcka andras intresse.
Och det har han alla förutsättningar för. Sedan 1996 har han lett bussturer och andra guidningar både för kryssningsturister, skolbarn och andra grupper. Nu blir det totalt tolv stadsvandringar i sommar. Den första (och den enda i juni månad) hålls söndagen den 22 juni och den sista den 31 augusti.
Vad kommer man att få höra om?
– Det finns ju hur mycket som helst att berätta om, men jag gör vissa nedslag i historien och försöker också koppla Nynäshamns historia till allmänna historiska händelser.
I Ösmo har arkeologerna hittat sälben och andra spår efter de första kommuninvånarna, som var säljägare.
– Då gick havet upp till det vi kallade Ösmokorset.
Något senare – för 2 000 år sedan – låg ett 24 meter långt och 8 meter brett långhus i området. Stolphålen hittades vid utgrävningar 1993 och en kopia av huset – det så kallade ”Järnåldershuset” i Körunda – byggdes år 1998. Lennart Thunqvist var en av dem som rodde projektet i land.
– Jag brukar kalla huset för ”det första Nynäs gård”, säger han och syftar förstås på storgården vid Nynäsviken som sedan medeltiden har varit tongivande för trakten.
Det kommer också att handla om vikingar, stormaktshamnen som Gustav II Adolfs flotta utgick från under 1600-talet och rysshärjningarna 1719, berättar han.
– En annan fantastisk berättelse är ju den om hur skeppet Resande man gick under här utanför.
Det blir också historia som ligger lite närmare oss i tid. I vissa fall kommer Lennart Thunqvist att visa gamla fotografier från de platser gruppen går förbi, berättar han.
– Det här med hur staden Nynäshamn blev till, med den befolkningsexplosion som skedde i början av 1900-talet med järnvägen och televerkstaden, och hur staden byggdes upp med bland annat Nobelpengar – det är också intressant.
Stadsvandringarna går från turistbyrån, upp genom centrum, förbi Svandammsparken och ut till början av Strandvägen. Den 1,5 kilometer långa vandringen tar cirka 1 ,5 timme. Stadsvandringen kan förbokas genom turistbyrån och betalas på plats.