Det handlar om kommunikation – från den optiska telegrafen till mobiltelefonen – när Sotholms härads hembygdsförening öppnar sin 45:e sommarutställning i ordningen. Nynäs optiska telegraf från 1830-talet – eller rättare sagt programmeringsramen till den – är en av föreningens klenoder.
– Den optiska telegrafen stod på Vinsberget nordväst om Kärringboda, och användes mellan åren 1838 och 1876, berättar Gösta Nilsson, som står bakom utställningen.
Telegraferna var placerade högt och hade tio fällbara järnluckor. Kombinationer av siffror skickades genom att telegrafisten fällde luckorna i olika formationer. Andra telegrafister satt sedan med kikare och summerade ihop signalen till ett nummer, som kunde avläsas i en signalbok. Sedan sändes meddelandet vidare.
– Det här var mycket avancerat för sin tid, säger Gösta Nilsson.
Telegrafisten Lars Olov Vestman på Järflotta hade också till uppgift att anteckna vilket väder det var, berättar Gösta Nilsson och visar de gulnande arken från 1869 där telegrafisten berättar allt om ”wederleken”.
Det svenska optiska telegrafnätet fanns i Stockholms, Göteborgs och Karlskronas skärgårdar. Det ersattes så småningom av den elektriska. Från 1901 fanns en elektrisk telegraf i Nynäshamns stationshus som kunde skickar morsekod.
Förutom kommunikationshistoria – med allt från vårdkasar till mobiltelefoner – finns också separata skärmutställningar med unika Nynäshamnsbilder med i årets sommarutställning.
Gösta Nilsson har bland annat samlat bilder om torpet Nicksta, om Strandvägen förr (se artikel på sid 6-7) och om den lite mer nutida katastrof där fiskefartyget ”Silwana” försvann i havet utanför Nynäshamn i december 1960.
– Hugo Lundbergs bilder i utställningen är från 1959, berättar Gösta Nilsson.
Sommarutställningen visas i Trollstastugan vid hembygdsgården i Nynäshamn. Öppet söndagar klockan 12-16 mellan 1 juni och 14 september.