Quantcast
Channel: MK-RSS
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7453

Lawen Mohtadi talar om ”Katitzi”

$
0
0
Tisdagen den 28 januari, klockan 18.30, kommer journalisten och författaren Lawen Mohtadi till Nynäshamns bibliotek och talar om sin bok om den romska författaren Katarina Taikon. Föreläsningen är en del av Förintelsens minnesdag.

När NP når Lawen Mohtadi viskar hon med biblioteksvolym att hon sitter djupt nere i arkiven, närmare bestämt Riksarkivet. Hon är på jakt efter gamla tv-klipp med den romska författaren och samhällsdebattören Katarina Taikon.

Lawen Mohtadi ska nämligen tillsammans med författaren Gellert Tamas göra en dokumentär baserad på Mohtadis biografi över Katarina Taikon kallad ”Den dag jag blir fri”.

Om denna bok ska Lawen Mohtadi prata på tisdag. Föreläsningen följer Katarina Taikons liv kronologiskt och berör även samhällsandan i Sverige från 1940-talet fram till 70-talet.

Det var Taikons speciella livsöde som fick Mohtadi att vilja berätta historien om hennes liv.

– Hon föddes bokstavligen i ett tält och blev till slut en av Sveriges mest folkkära barnboksförfattare. Jag blev väldigt intresserad av den resan men upptäckte att det inte fanns så mycket skrivet. Det är en berättelse som aldrig har berättats förut, säger Lawen Mohtadi.

Katarina Taikon är kanske mest känd för sin serie barn- och ungdomsböcker med den självbiografiska huvudpersonen Katitzi. Med tiden blev Katarina Taikon också mer och mer engagerad i kampen för romernas rättigheter.

– På 60-talet började hon sitt politiska arbete. Då handlade det om medborgerliga rättigheter för romer, på den tiden fick de inte gå i skola och de fick inga bostäder. Det här tyckte jag var spännande eftersom det var en annan berättelse om Sverige, en berättelse som inte handlade om folkhemmet och det jämlika Sverige.

Trots allt har väldigt mycket förbättrats för romerna i dag jämfört med 60-talet, menar Lawen Mohtadi. Det finns i dag inga formella hinder för romer att ta sig fram i det svenska samhället.

– Tyvärr finns mycket av rasismen kvar. Den är utbredd och accepteras på många håll. Man har till exempel många föreställningar om romer som en enhetlig grupp trots att det finns stora kultur- och klasskillnader bland romer i olika länder. Sådana saker har vi för dålig kunskap om i dag.

Att minnas hur romer historiskt har behandlats i Sverige kan ge en nyckel till att förstå samtida företeelser, som till exempel Skånepolisens registrering av romer.

– Man kan aldrig få för mycket av historia! säger Lawen Mohtadi.

Lawen Mohtadi var tidigare chefredaktör för tidskriften Bang och medverkar ofta på DN:s kultursidor.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7453

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!