Den första ansamlingen av cyanobakterier, som vi brukar kalla algblomning, började synas i den södra delen av Östersjön redan före midsommar, vilket är tidigt enligt SMHI. Så tidigt har algblomningen bara startat en gång, år 2009, sedan SMHI startade satellitövervakningen av algblomningen år 2002.
Ytansamlingar av cyanobakterier har hittills setts i Finska Viken, vid öarna Ösel och Dagö och i södra Östersjön. Men det har även blommat i havet väst och nordväst om Gotland, vilket skulle kunna betyda algsörja för vår del av kusten.
Men kanske slipper vi den ett tag till. Algblomningen brukar nå sin höjdpunkt vid den här tiden på året, men temperatur och vindar har stor påverkan.
Den senaste veckans delvis kraftiga vindar till exempel, kan ha gjort att ytansamlingarna har blandats ner i vattnet i stället för att växa.
Algblomning förekommer i alla sorters vatten. Sedan 2002 driver SMHI det satellitbaserade övervakningsystemet för blågröna algblomningar i Östersjön ”Baltic Algae Watch System”. Satellitbilder med dagsaktuellt algläge presenteras under hela sommaren på smhi.se.